Ta vara på matresterna

Ett av de viktigaste tipsen för att stoppa matsvinnet kan låta som det enklaste - att se till att ta lagom portioner och äta upp maten som blir över. Mycket av den mat som slängs är just rester. Oftast går det att göra ett "restsamtal" eller laga en "restotto" för att undvika matsvinn. Se resterna som en bonus! Överbliven mat kan bli en ny maträtt. Här följer ett par tips.

  • Lägg inte upp för mycket mat på tallriken, ta hellre om.

  • Sätt in matrester i kylen så snart som möjligt.  Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt. Frys in rester som inte kommer att ätas upp inom de närmaste dagarna.Det finns ingen magisk gräns för hur länge rester håller – om de har stått i kylskåp går de bra att äta så länge de luktar och smakar bra och inte har möglat.

  • Pasta och ris, är värt att frysa in. Lägg i en burk eller plastpåse och fyll på med mer efter hand.

  • Ostkanter kan rivas och frysas in och användas till gratäng, paj eller pizza.

  • Många små rester kan tillsammans bli en perfekt plockmåltid.

  • Använd rester till en omelett – det mesta funkar, till exempel kokt potatis, pasta eller ris, överblivet kött, smörgåsmat som börjar bli gammal och skrumpna grönsaker.

  • Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa.

  • Frukt som börjar bli gammal kan bli perfekt fruktsallad eller frys in frukten och använd till smoothie.

  • Risotto, wok och pyttipanna är bara några exempel på klassisk restmat. På webben, i sociala medier och kokböcker finns många fler recept.

För personer som är känsliga för bakterien listeria, det vill säga äldre, personer med nedsatt immunförsvar och gravida, finns särskilda råd som gäller hållbarhet och vissa livsmedel. Läs mer om det via länken nedan.

Nyord på svinniska

Senast granskad 2019-03-21