Livsmedelsverket ansvarar för de nationella, ibland även kallade särskilda, kontrollprogrammen för livsmedel. Kontrollen koncentrerar sig på de livsmedel där riskerna med olika kemiska ämnen eller mikroorganismer bedöms vara störst. Flera av provtagningsprogrammen är koordinerade med övriga medlemsstater inom EU.
I programmen kontrolleras både ämnen med fastställda gränsvärden och otillåtna ämnen. Provtagningen sker oftast tidigt i livsmedelskedjan som exempelvis vid slakterier och hos grossister. I programmen provtas både konventionella och ekologiska livsmedel, producerade i och utanför Sverige.
Analyserna görs på ackrediterade laboratorier. Därefter sammanställer, utvärderar och rapporterar Livsmedelsverket resultaten på denna webbplats och till den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa). Alla provtagningsprogram finns också beskrivna i Sveriges nationella kontrollplan (NKP).
Livsmedelsverkets provtagningsprogram
cirka 1 500 prov per år
Programmet omfattar analys av bakterier, alggifter i hjärtmusslor, blåmusslor
och ostron samt kvantifiering av toxinproducerande alger i havsvattnet. Prover av musslor och ostron tas direkt från havsområdena innan de har tagits upp.Ett havsområde med för höga halter av bakterier, med för höga halter av toxiner i musslor eller ostron eller ett område där det finns tecken på höga halter av toxiner, stängs och får inte skördas.
Marina algtoxiner
Musselkontroll - öppna och stängda produktionsområden
Sök - öppna och stängda produktionsområden för musslor-ostron
Algtoxiner, bakterier och virus i tvåskaliga blötdjur - Kontrollwiki, webbplats för fördjupning
1 500-2 000 prov per år
Programmet omfattar framförallt frukt, grönsaker och spannmål. Provtagningsprogrammet planeras för tre år i taget. Programmet inkluderar EU:s koordinerade program som också planeras på treårsbasis.
Kontrollen görs för att säkerställa att användningen av bekämpningsmedel inte ger resthalter som överskrider gränsvärden och för att bevaka att otillåtna bekämpningsmedel inte används. Om en vara innehåller rester av bekämpningsmedel över gällande gränsvärde följer Livsmedelsverket upp efterkommande partier från samma ursprung.
Bekämpningsmedel
Bekämpningsmedelsrester - Kontrollwiki, webbplats för fördjupning
cirka 9 000 prov per år
Kontrollen av radioaktivt cesium-137 i ren görs på grund av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 då radioaktivt cesium-137 spreds över stora delar av norra Europa. Livsmedelsverket beslutar om kontrollprogrammet medan Sametinget genomför kontrollen i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Radioaktivitet och bestrålning
Cesium - Kontrollwiki, webbplats för fördjupning
Dioxiner/furaner och PCB i livsmedel
cirka 80 prov per år
Programmet omfattar framförallt fisk från Östersjöområdet och andra livsmedel av animaliskt ursprung. Sverige har ett undantag från gränsvärdena när det gäller vissa feta fiskarter från Östersjön, Vänern och Vättern.
Dioxiner och PCB
Dioxiner och PCB - Kontrollwiki, webbplats för fördjupning
cirka 70 prov per år
Programmet omfattar framförallt spannmål, nötter och torkad frukt. I provtagningsprogrammet ingår mykotoxinerna deoxynivalenol, zearalenon,
ochratoxin, aflatoxin, T2- och HT2- toxin samt patulin.
Mögelgifter
Mykotoxiner - Kontrollwiki, webbplats för fördjupning
Provtagningsprogrammet är pausat under 2021 och 2022. Under 2021 genomför Livsmedelsverket ett samordnat kontrollprojekt för lokala kontrollmyndigheter. Kontrollprojektet har inriktning mot provtagning av mjöl av vete, durumvete och fullkornsvete.
cirka 10 prov per år
Under 2018 startar ett program med syfte att kontrollera kvalitet och märkning vid tillverkning och försäljning av olivolja.
cirka 5 000 prov per år
Programmet omfattar rester av läkemedel och andra oönskade ämnen såsom
hormoner, mykotoxiner och tungmetaller. Kontrollen omfattar kött, mjölk, ägg, fisk och honung.
Läkemedelsrester
Läkemedelsrester - Kontrollwiki, webbplats för fördjupning
cirka 30 000 prov per år
Programmet omfattar kött från fjäderfä, nöt och gris som regelbundet
kontrolleras på slakterier och styckningsanläggningar. Salmonellagarantin – när Sverige blev medlem i EU fick vi rätt att kräva att kött och ägg från andra
EU-länder ska vara provtagna och fria från salmonella innan de förs in till
Sverige. Samma krav gäller vid import från länder utanför EU.
Salmonella
Salmonella - Kontrollwiki, webbplats för fördjupning
Övriga oönskade ämnen, till exempel metaller, nitrat, akrylamid och PAH
cirka 50 prov per år
Programmet har tyngdpunkten i vegetabiliska livsmedel . Bly, kadmium och arsenik är exempel på metaller som ingår i programmet. Akrylamid, PAH (polycykliska aromatiska kolväten), 3-MCPD och glycidylestrar är exempel på ämnen som bildas vid tillverkning/produktion av livsmedel, t.ex. vid upphettning, medan nitrat och glykoalkaloider är exempel på ämnen som bildas naturligt i vissa grödor. Alla ämnen ingår inte årligen i programmet. Vilka ämnen som ingår och hur ofta beror bland annat på hur stora riskerna med ämnena är.
Oönskade ämnen
Provtagning för kontroll av kemiska och radioaktiva faror - Kontrollwiki, webbplats för fördjupning.
Provtagningsprogrammet är pausat under 2020-2021. Under 2021 genomför Livsmedelsverket ett samordnat kontrollprojekt riktat till lokala kontrollmyndigheter. Kontrollprojektet har inriktning mot provtagning av mjöl av vete, durumvete och fullkornsvete för analys av kadmium och Ochratoxin A.
Senast granskad 2020-09-15