Kött och köttprodukter

Nyckelhålet på obearbetat kött innebär att mängden fett är begränsad. När det gäller köttprodukter, till exempel leverpastej och rökt skinka, är även mängden salt och socker begränsad. En del av köttet får ersättas med grönsaker, baljväxter eller rotfrukter.
Produktgrupp |
Produkter som omfattas | Kriterier |
23 | Kött som är obearbetat, till exempel rå filé och rå köttfärs |
|
24 | Produkter framställda av minst 50 % kött. Köttandelen får delvis ersättas med spannmål (100 % fullkorn), grönsaker (exkl. potatis), baljväxter (utom jordnötter) eller rotfrukter. Men innehållet av kött ska dock vara minst 20 % av produkten. För exempel se a-c nedan. |
|
24a | Råa produkter av hela eller utskurna köttstycken som är marinerade eller kryddade, till exempel barbecuemarinerad kyckling |
|
Injektionssaltat kött, till exempel rå sticksaltad filé och stek av till exempel nöt, fläsk eller kyckling |
|
|
24b | Råa eller ätfärdiga produkter av hackat eller malet kött, till exempel köttbullar, blodpudding, mortadella och köttbiffar med inslag av bönor |
|
Korvar |
|
|
Påläggskorvar |
|
|
24c | Konsumtionsfärdiga eller rökta produkter, till exempel stekt nötkött och rökt skinka |
|
Påläggsprodukter |
|
Nyckelhålsregler
Senast granskad 2021-03-01