Krom

Krom finns naturligt i luft, vatten och jord. Krom deltar i kroppens omsättning av glukos. Kroms roll som essentiellt näringsämne för människan är fortfarande oklar.
Hur får vi i oss krom?
Livsmedel som innehåller krom är bland annat musslor, fisk, fullkornsprodukter, baljväxter, kött och nötter.
Hur mycket krom behöver vi varje dag?
Det finns inget rekommenderat intag för krom i de nordiska näringsrekommendationerna. Däremot har Institute of Medicine, USA (2001) satt ett tillräckligt intag (Adequate Intake, AI).
Uppskattat tillräckligt intag per dag:
Kön | Tillräckligt intag |
---|---|
Kvinnor | 25 mikrogram |
Män | 35 mikrogram |
Krombrist
Krombrist har inte påvisats hos människa mer än eventuellt i tre fall, samtliga dessa personer åt specialkost under en lång period.
Kan man få i sig för mycket krom?
Krom förekommer i olika oxidationsstadier. Dessa föreningar kan ha olika toxiska effekter. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa)fastställde tolerabelt dagligt intag för krom (III) till 300 µg/kg kroppsvikt och dag.