Måltiderna inom äldreomsorgen har stor betydelse för äldres livskvalitet. Inte bara genom att ge energi och näring. Måltiden kan vara ett positivt avbrott i vardagen och bidra till glädje, gemenskap och meningsfullhet. Helt enkelt en höjdpunkt att se fram emot.
Nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen
Undernäring är en av de största utmaningarna i äldreomsorgen. Därför behöver måltiderna i äldreomsorgen i högre grad än idag utgå från individens behov och önskemål, främja aptit och matglädje och bli en tydligare del av omvårdnaden. Det är huvudbudskapen i Livsmedelsverkets riktlinjer för måltider i äldreomsorgen, det vill säga i hemtjänst och på äldreboenden.
Bra måltider är en viktig grund för såväl friska som sjuka äldre men behöver ibland kompletteras med särskilda insatser vid vissa sjukdomstillstånd. Livsmedelsverket ansvarar för generella riktlinjer för äldreomsorgens måltider och Socialstyrelsen ansvarar för kunskapsstöd om individuell nutritionsbehandling för att förebygga och behandla undernäring samt vid specifika sjukdomstillstånd. Läs mer under rubriken Socialstyrelsens kunskapsstöd på sidan Utbildning: Utbildning - äldreomsorg
Som grund för revideringen av riktlinjerna finns nedanstående vetenskapliga underlag. Den ena rapporten är en sammanfattning av den information i Nordiska Näringsrekommendationer, NNR 2012 som berör energi- och näringsbehov samt fysisk aktivitet för äldre över 65 år. Den andra rapporten innehåller fem separata delar som är författade av externa forskare och sakkunniga på uppdrag av Livsmedelsverket. Områdena berör fysiologiska aspekter av åldrandet, särskilda näringsbehov hos sköra äldre, sensorik och åldrande samt måltidsmiljö och verksamhetsstruktur.
Bättre måltider i äldreomsorgen – vad har gjorts och vad behöver göras
Livsmedelsverket fick 2014 i uppdrag av regeringen att inventera genomförda studier och projekt om måltidskvalitet på äldreområdet under perioden 2006–2013. I uppdraget ingick också att lämna förslag på hur måltidskvaliteten för äldre personer kan utvecklas och höjas. Här nedan kan du ta del av hela eller delar av slutrapporten för uppdraget.
Rapporten är indelad i två delar:
I del I presenteras åtta konkreta förslag på framtida satsningar för bättre måltider i äldreomsorgen. Förslagen underbyggs i en efterföljande diskussion.
I del II presenteras den inventering som gjordes inom ramen för uppdraget. Syftet är att ge en översiktlig beskrivning av projekt och studier som initierats från såväl regeringshåll som av mindre regionala nätverk och ideell sektor. Del II behandlar även forskningsstudier och FoU-projekt.
Som stöd i arbetet med att sätta upp mål för och följa upp måltidernas kvalitet har Livsmedelsverket en måltidsmodell i form av ett pussel. Modellen består av sex olika områden, som alla är viktiga för att de offentliga måltiderna ska skapa matglädje och bidra till en hållbar utveckling. Måltidsmodellen