Pressmeddelanden

  • Uppdaterade råd om toxoplasma - för gravida och personer med nedsatt immunförsvar

    För gravida har det länge funnits råd om att genomsteka kött från lamm, gris och vilt. Råden skyddar mot att smittas av parasiten toxoplasma. Nu utökas råden till att även omfatta nötkött.

    2019-10-21 - Pressmeddelanden

  • Svårt att välja miljösmart kött i butik och restaurang

    En minskad och mer miljösmart konsumtion av kött är nödvändig för miljön, och för hälsan. Men brist på bra alternativ försvårar idag för konsumenterna att välja hållbart. För att minska köttkonsumtionens miljöbelastning måste branschen skapa ett bättre, inte ett större, utbud. Det visar en ny rapport från Konsumentverket.

    2019-10-07 - Pressmeddelanden

  • Premiär för kostråd till äldre

    Mer protein, många små måltider och gärna en klick grädde till efterrätten. Livsmedelsverket har för första gången tagit fram kostråd till de äldre som fått sämre aptit och därför inte får i sig tillräckligt med näring. Bra mat och dryck kan bland annat minska risken för fallolyckor.

    2019-09-30 - Pressmeddelanden

  • Många sjuka vid utbrott på skola - glöm inte att blötlägga och koka baljväxter

    Torkade baljväxter som bönor, ärtor och linser, innehåller många nyttiga ämnen men måste blötläggas och kokas innan man äter dem. Det beror på att de naturligt innehåller lektiner. Ämnet kan ge illamående, kräkningar och diarré och har visat sig ligga bakom ett stort utbrott av matförgiftning på en skola i Skellefteå.

    2019-09-27 - Pressmeddelanden

  • Förslag om enklare hantering av vildsvin ut på remiss

    Ny möjlighet för jägare att kunna leverera en begränsad mängd vildsvinskött direkt till konsument, en ny typ av företag som kan hantera och sälja vildsvinskött, ekonomiskt stöd och en uppdaterad utbildning för jägare.  Det är några förslag för att mer svenskt vildsvinskött ska komma ut på marknaden. Nu går förslagen ut på remiss.

    2019-09-23 - Pressmeddelanden

  • Första nationella undersökningen om matsvinn i offentliga måltider

    Nu drar Livsmedelsverket igång den första nationella kartläggningen av hur mycket mat som slängs i onödan i skolan, förskolan och på äldreboenden. Resultaten blir ett viktigt underlag för att stödja kommunerna att arbeta smart för att nå målet i Agenda 2030; att halvera matsvinnet till år 2030.

    2019-09-19 - Pressmeddelanden

  • Planerad slakt ger effektivare kontroll

    Nya regler införs för att kunna planera kontrollen av slakt mer effektivt. För att Livsmedelsverkets veterinärer ska kunna undersöka djuren före och efter slakt ska företagen skicka in sin slaktplanering i förväg. Tanken är att det ska bli bättre både för företagen och Livsmedelsverket. I praktiken är det främst de små slakterierna och vilthanteringsanläggningarna som berörs.

    2019-09-13 - Pressmeddelanden

  • Inte mot lagen att ha med egen förpackning till take away-stället

    Vill du köpa take away-mat eller dryck, men inte använda engångsförpackning? Det finns ingen regel som hindrar dig från att ta med en egen förpackning eller mugg. Du kan alltid ställa frågan om det är ok!

    2019-09-09 -

  • Bättre uppföljning behövs i livsmedelskontrollen

    Kontrollen i livsmedelskedjan fungerar generellt bra i Sverige. Det ger säkra livsmedel, friska djur och sunda växter. Men uppföljningen av hur företagen åtgärdar de brister som kontrollen hittar behöver förbättras. Det visar den årliga rapporten om Sveriges kontroll i livsmedelskedjan som skickas till EU-kommissionen idag.

    2019-08-30 - Pressmeddelanden

  • Startskott för uppdatering av nordiska näringsrekommendationer

    Snart sätter ett hundratal forskare tänderna i arbetet med att uppdatera de nordiska näringsrekommendationerna. Aktuell forskning ska gås igenom och vägas ihop med befintlig kunskap, och det är ett mycket stort arbete.

    2019-08-22 - Pressmeddelanden