Pasta med vitlöksdoftande tomatsås

Det är lätt att glömma bort hur god en vanlig tomatsås kan vara. Den här såsen blir nästan bara godare över en natt i kylskåpet. Då ”gifter sig” smakerna.

4 port

Tillagningstid: 30-40 minuter.

Du behöver:

Tomatsåsen

  • 1 lök, gul eller röd
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 4 morötter
  • 4 stjälkar bladselleri/stjälkselleri
  • 2 msk olivolja
  • 1 pkt krossade tomater, 400 g
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 tsk oregano (färsk eller torkad)
  • peppar och eventuellt lite salt

  • Fullkornspasta, 350 g

  • 1,5 dl riven parmesanost (75 g)
  • 0,5 dl pinjenötter eller pumpakärnor, gärna rostade i torr panna
  • Eventuellt färsk oregano, basilika eller persilja att pynta med

Gör så här:

  • Hacka lök och vitlök fint. Skala morötterna och skölj sellerin och skär i små tärningar. 
  • Hetta upp olja i en gryta. Fräs lök och vitlök någon minut. Tillsätt grönsakerna och fräs 2-3 minuter till. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, vatten och buljongtärning. Låt puttra minst 15 minuter, gärna längre om tid finns. Rör om då och då. Smaka av med oregano, peppar och eventuellt lite salt. 
  • Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, men utan salt eftersom resten av rätten ger så mycket smak. Under tiden: rosta nötterna/pumpafröna i en varm, torr stekpanna.
  • Låt pastan rinna av i durkslag och blanda sedan med tomatsåsen. Strö över parmesan och pinjenötter/pumpafrön och eventuellt färska örter och servera!

Paj, pasta, pizza, tex-mex

Senast granskad 2019-01-07