Glad nyhet - köttkonsumtionen går ner

2018-03-07

Svenskarna äter mindre kött och mer svenskt. Det visar ny statistik från Jordbruksverket. Livsmedelsverkets råd har länge varit att äta mer grönt och mindre kött, ett råd som både är bra för hälsan och miljön.

 

- Det är kul att se att trenden nu är att äta mindre kött och mer grönt. Det stämmer precis med huvudbudskapet i våra kostråd och är positivt både för hälsan och miljön, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist och projektledare för Livsmedelsverkets kostråd.

De allra flesta skulle må bra av att dra ner på rött kött och chark. Med rött kött menas kött från nöt, gris, lamm, ren och vilt.

Genom att äta mindre än 500 gram rött kött i veckan minskar risken för tjock- och ändtarmscancer. Det gäller särskilt charkprodukterna.

Också bra för miljön

Köttets miljöpåverkan är stor. Köttproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Därför är det bra för miljön att det äts mindre kött.

Kött och antibiotikaresistens

Nyheten är positiv även för att hejda antibiotikaresistensen. Både att det äts mindre kött, men framförallt för att det köps mer svenskt. Det är när det används antibiotika i onödan på människor och djur som problemet ökar. I Sverige använder bönderna mindre antibiotika inom djuruppfödningen än i andra länder.

- Vi hoppas att en grönare livsstil inte är något övergående, utan att vi kan se början på mer hållbara och hälsosamma matvanor, säger Åsa Brugård Konde.