Grekiska frikadeller med spetskålstzatziki

Krispig spetskål i en sval yoghurtdressing passar fint med de här smakrika frikadellerna. Den som vill hackar också lite mynta och blandar i färsen.

4 port

Tid: 45 min.

Du behöver

  • 1 kg potatis
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 msk färsk, hackad rosmarin eller 1 msk torkad oregano

Frikadeller

  • 400 g lammfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk rivet citronskal (tvättat)
  • 3 msk hackad persilja
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 1 ägg
  • 0,5 dl ströbröd
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk rapsolja till stekning

Spetskålstzatziki

  • ½ spetskål, ca 400 g
  • 1-2 klyftor finhackad vitlök
  • 5 dl naturell yoghurt (0,5% fett)
  • peppar efter smak
  • salt efter smak (max 1 tsk)

Tillbehör

  • 4 tomater i klyftor

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Tvätta potatisarna och skär dem i klyftor. Lägg dem i en skål och vänd ner olja, salt och rosmarin. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper och ugnsbaka i 45 minuter. Rör runt då och då.
  • Blanda ner salt, peppar, citronskal, persilja, vitlök och ägg i färsen. Tillsätt ströbröd och vatten och låt svälla en liten stund. 
  • Strimla spetskålen fint och lägg i en skål. Blanda vitlök och yoghurt och tillsätt. Smaka av med peppar och salt, max 1 tsk.
  • Forma färsen till ca 20 lite avlånga frikadeller. Stek dem i medelvarm panna till dess de är genomstekta. Servera alltsammans med tomat i klyftor.

Tips!

Det är också gott med ett par matskedar hackad mynta eller 1 tsk kanel i färsen.

Spetskål över?

Spetskål är gott att woka, göra coleslaw på eller strimla och fräsa med curry och äppelbitar som tillbehör till korv.

Köttrecept

Senast granskad 2019-11-08