Tiamin, vitamin B1

Kroppen behöver tiamin, kallades förr vitamin B1, för ämnesomsättningen av kolhydrater och protein.
Hur får vi i oss tiamin?
Bra källor till tiamin är frukostflingor och müsli, fläskkött, inälvsmat, vetegroddar, solrosfrön och bröd.
Hur mycket tiamin behöver vi?
Det rekommenderade dagliga behovet varierar med kön och ålder.
Kön/Grupp/Ålder | Rekommenderat dagligt intag |
---|---|
Spädbarn under 1 år | o,4 milligram |
Barn 1-2 år | 0,5 milligram |
Barn 2-5 år | 0.6 milligram |
Barn 6-9 år | 0,9 milligram |
Flickor 10-13 år och kvinnor över 61 år | 1,0 milligram |
Flickor 14-17 år | 1,2 milligram |
Kvinnor | 1,1 milligram |
Pojkar 10-13 år | 1,1 milligram |
Pojkar och män 14-30 år | 1,4 milligram |
Män 31-60 år | 1,3 milligram |
Män över 61 år | 1,2 milligram |
Gravida | 1,5 milligram |
Ammande | 1,6 milligram |
Tiaminbrist
Brist på tiamin är ovanligt i Sverige men förekommer hos storkonsumenter av alkohol. Allvarlig brist ger hjärtsjukdomen beriberi.
Kan vi få i oss för mycket tiamin?
Det finns inget som tyder på att tiamin ger negativa hälsoeffekter vid intag genom maten och intag av upp till 500 milligram per dag över flera veckor har inte kunnat kopplas till negativa effekter.
Källor
Vitaminer och antioxidanter
Senast granskad 2019-03-08