Färdigrätter, med mera

Tallrik med soppa och hackade färska kryddor

Nyckelhålet på en färdigrätt innebär att den ska innehålla en viss mängd frukt eller grönsaker och att eventuell spannmål som ingår innehåller fullkorn. Dessutom är mängden fett, salt och socker begränsad.

Produktgrupp Produkter som omfattas Kriterier
26 Färdigrätter, som är kompletta baserade på tallriksmodellen, till exempel laxpytt med potatis och rotfrukter
  • 400–750 kcal (1670–3140 kJ) per portion
  • minst 28 g rotfrukter, baljväxter, andra grönsaker eller frukt och bär per 100 g produkt
  • högst 33 % av energiinnehållet får komma från fett (högst 40 % om fisk med en fetthalt över 10 % ingår)
  • mättat fett högst 10 % av energiinnehållet
  • tillsatta sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 0,8 g/100 g, dock högst 3,5 g salt per portion
  • om spannmål ingår ska den uppfylla villkoret för den livsmedelsgrupp den ingår i. Om pasta ingår ska den till exempel innehålla minst 6 g fiber/100 g, minst 50 % fullkorn och högst 0,1 g salt/100 g
27 Piroger, pizzor och pajer (ej efterrättspajer), till exempel vårullar, fullkornspizza med grönsaker och piroger med kött och grönsaker
  • minst 250 kcal (1050 kJ) per portion och
  • minst 28 g rotfrukter, baljväxter, andra grönsaker eller frukt och bär per 100 g produkt
  • spannmålsdelen ska innehålla minst 30 % fullkorn (minst 10 % om den är glutenfri)
  • högst 33 % av energiinnehållet får komma från fett (högst 40 % om fisk med en fetthalt över 10 % ingår)
  • mättat fett högst 10 % av energiinnehållet
  • tillsatta sockerarter högst 3 g/100g
  • salt högst 1,0 g/100 g
28 Smörgåsar, baguetter, wraps, till exempel hamburgare med kött och grönsaker eller wraps med fisk eller kött och grönsaker
  • minst 150 kcal (630 kJ) per portion och
  • minst 25 g rotfrukter, baljväxter, andra grönsaker eller frukt och bär per 100 g produkt.
  • spannmålsdelen ska innehålla minst 30 % fullkorn (minst 10 % om den är glutenfri)
  • högst 33 % av energiinnehållet får komma från fett (högst 40 % om fisk med en fetthalt över 10 % ingår)
  • mättat fett högst 10 % av det totalaenergiinnehållet
  • tillsatta sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 0,9 g/100 g
29 Soppor med kött och fisk, till exempel fryst och färdiglagad fisk- eller köttsoppa
  • minst 100 kcal (420 kJ) per portion och
  • minst 28 g rotfrukter, baljväxter, andra grönsaker eller frukt och bär per 100 g produkt
  • högst 33 % av energiinnehållet får komma från fett
  • om fisk med en fetthalt över 10 % ingår får högst 40 % av energiinnehållet vara fett
  • tillsatta sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 0,8 g/100 g dock högst 2,5 g per portion
  • om spannmål ingår ska den uppfylla villkoret för den livsmedelsgrupp den ingår i. Om pasta ingår ska den till exempel innehålla minst 6 g fiber/100 g, minst 50 % fullkorn och högst 0,1 g salt/100 g
30 Soppor utan fisk och kött som, till exempel fryst och färdiglagad grönsakssoppa
  • minst 100 kcal (420 kJ) per portion och
  • minst 50 g rotfrukter, baljväxter, andra grönsaker eller frukt och bär per 100 g produkt.
  • högst 33 % av energiinnehållet får komma från fett
  • tillsatta sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 0,8 g/100 g dock högst 2,5 g per portion
  • om spannmål ingår ska den uppfylla villkoret för den livsmedelsgrupp den ingår i. Om pasta ingår ska den till exempel innehålla minst 6 g fiber/100 g, minst 50 % fullkorn och högst 0,1 g salt/100 g
31 Färdigrätter som inte utgör en komplett måltid, till exempel broccoligratäng, fisk med grönsaker eller andra typer av rätter som behöver kompletteras med något mer för att utgöra en fullvärdig måltid (till skillnad från de kompletta rätterna i punkt 26)
  • minst 100 kcal (420 kJ) per portion, och
  • minst 50 g rotfrukter, baljväxter, andra grönsaker eller frukt och bär per 100 g produkt
  • högst 33 % av energiinnehållet får komma från fett (högst 40 % om fisk med en fetthalt över 10 % ingår)
  • mättat fett högst 10 % av det totala energiinnehållet
  • tillsatta sockerarter högst 3 g/100 g
  • salt högst 0,8 g/100 g dock högst 2,5 g per portion
  • om spannmål ingår ska den uppfylla villkoret för den livsmedelsgrupp den ingår i. Om pasta ingår ska den till exempel innehålla minst 6 g fiber/100 g, minst 50 % fullkorn och högst 0,1 g salt/100 g

Nyckelhålsregler

Senast granskad 2017-12-28