Här finns faktaskrifter, broschyrer och verktyg som du kan använda och ge till dina patienter, evidensbaserad kunskap som gör dig trygg i samtalet med patienten och som kan hjälpa patienten till hälsosammare matvanor.
Materialet kan laddas ner och beställas via vår publikationsdatabas.
Livsmedelsverket och Socialstyrelsen har utvecklat en webbutbildning som lägger grunden för ditt arbete med bra matvanor – Samtal om råd och bra matvanor. Den innehåller Livsmedelsverkets kostråd och träning i hur du gör patienten delaktig. Du hittar utbildningen här.
Faktabroschyrer - för din kunskapsutveckling

Hälsosam mat är mer än bara näringsämnen
Hälsosam helhet ger kunskap om viktiga näringsämnen, hur måltider och fysisk aktivitet kan kombineras för att passa olika livsstilar, och hur du kan hjälpa patienten att leva hälsosammare och minska risken för sjukdomar.
Hälsosam helhet

Mer fullkorn, mindre socker
De flesta av oss behöver äta mer nyttiga kolhydrater som fullkorn, grönsaker, baljväxter och frukt. I Vad är nyttiga och onyttiga kolhydrater får du veta i vilken mat de bra kolhydraterna finns och vilka kolhydrater som passar olika livsstilar.
Vad är nyttiga och onyttiga kolhydrater?

Med rätt fettbalans mår vi bättre
Lagom mycket nyttigt fett är viktigt för att vi ska må bra. Vad är nyttigt och onyttigt fett? ger klarhet i vad som är det ena och det andra, och visar hur olika personer äter för att få i sig mer av de fetter som finns i fisk, nötter och vegetabiliska oljor.
Vad är nyttigt och onyttigt fett?

Lätt att få i sig tillräckligt
Protein finns i nästan all mat, därför får de allra flesta i sig allt protein de behöver, och mer därtill, även de som äter vegetariskt. I Protein - hur mycket är lagom? får du svar på hur proteinbehovet varierar med ålder och livsstil.
Protein – hur mycket är lagom?

De Nordiska näringsrekommendationerna – i korthet
En kort sammanställning av de Nordiska näringsrekommendationerna, hur de kan omsättas till kostråd och rekommenderat dagligt intag av näringsämnen för planering av mat för olika grupper.
Kort om de Nordiska näringsrekommendationerna

Grunden för kostråden
De Nordiska näringsrekommendationerna är grunden för kostråden. De beskriver de matvanor som är bra för hälsan, ger rekommendationer för hur mycket vi behöver röra på oss, och hur mycket energi och näringsämnen vi behöver.
Nordiska näringsrekommendationerna
Nordic Nutrition Recommendations - hela rapporten (in English).
Så arbetar Livsmedelsverket med vetenskapliga underlag inom nutritionsområdet
Vetenskapligt grundade råd - för dig och dina patienter

I Hitta ditt sätt presenteras Livsmedelsverkets kostråd i sin helhet, enkelt och lättfattligt. Kostråden bygger på över hundra experters samlade genomgång av tusentals studier om vad som är bra matvanor. Evidensbaserad kunskap som du kan lita på i samtalet med patienten.
Hitta ditt sätt

Hitta ditt sätt - på lättläst svenska är Livsmedelsverkets kostråd i sin helhet med enklare språk för den som har en lässvårighet, är en otränad läsare eller inte har svenska som modersmål.
Hitta ditt sätt – på lättläst svenska
Kostråden Hitta ditt sätt - webbsidor
Faktablad - att ge till patienten
I faktabladen finns information om Livsmedelsverkets kostråd var för sig, samt särskild information om kosttillskott. De innehåller kunskap och praktiska tips och är bra att ge till patienten när ni kommit fram till vilken matvana som är viktigast att förändra. Faktabladen kan också användas om patienten gjort Matvanekollen eller svarat på kostindexfrågorna.
Mer grönsaker och frukt
Mer fisk och skaldjur
Mer rörelse i vardagen
Byt till fullkorn
Byt till nyttiga matfetter
Byt till magra mejeriprodukter
Mindre rött kött och chark
Mindre salt
Mindre socker
Kosttillskott
Om du snabbt och översiktligt vill visa dina patienter vilka förändringar de flesta behöver göra för att äta mer hälsosamt vykort och affisch för utskrift.
Råden på en minut - vykort
Råden på en minut - affisch
Digitala kunskapsverktyg - för dig och dina patienter
Samtal om bra matvanor
Webbutbildningen Samtal om bra matvanor är utvecklad av Livsmedelsverket och Socialstyrelsen för att ge hälso- och sjukvårdspersonal rätt kunskap och trygghet i samtalen om bra matvanor. Utbildningen innehåller grundläggande kunskap om bra matvanor och träning i hur du gör patienten delaktig.
Samtal och råd om bra matvanor
Matvanekollen är ett webbtest som kan användas av den som vill få en bild av hur hälsosamt hen äter och tips om hur matvanorna kan förbättras. Till testet finns även en särskild handledning för hälso- och sjukvårdspersonal som vill använda Matvanekollen i sitt arbete.
Matvanekollen – testa ditt sätt
Handledning om Matvanekollen för hälso- och sjukvårdspersonal

Tallriksmodellen för olika livsstilar
Tallriksmodellen visar hur maten kan fördelas för att få en bra måltid. Dagens tallriksmodell finns i en version för den som rör sig som rekommenderat, och i en version för den som rör sig mindre. Tallriksmodellen kan anpassas till patientens behov och kombineras med praktiska råd.
Tallriksmodellen

Att välja nyckelhålsmärkt
Nyckelhålet är en märkning som visar vilken mat du mår bra av. Nyckelhålsmärkt mat innehåller mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett. Att välja nyckelhålsmärkta matvaror är ett konkret kostråd till patienten.
Nyckelhålet
Nyckelhålsinspiration till köket
Nyckelhålsrecepten följer Nyckelhålets kriterier för hälsosam mat. De innehåller lagom mycket energi, bra med fullkorn och fibrer, fett av ett nyttigt slag och inte för mycket salt och socker. Bra att dela med sig av till patienter som vill ha inspiration i köket.
Nyckelhålsrecepten
Powerpointpresentationer - som du kan hålla
Kostråden: Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig
En presentation om kostråden Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig. Används för utbildning och inspiration direkt till patienten, och patienter i grupp.
Livsmedelsverkets kostråd - PowerPoint för utbildning.pptx
De Nordiska näringsrekommendationerna
En presentation för utbildning och diskussion med kollegor, som redogör för det vetenskapliga arbetet med de Nordiska näringsrekommendationerna, och ger exempel på hur de kan användas.
Presentation av Nordiska näringsrekommendationer, NNR (ppt
Senast granskad 2021-02-09