Nyheter mat och hälsa

Här listar vi Livsmedelsverkets Nyheter om mat och hälsa. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. För RSS klicka på ikonen till vänster.

  • Kommande uppdatering av Livsmedelsdatabasen

    Nästa uppdatering av Livsmedelsdatabasen som återfinns på sidan Sök näringsinnehåll är planerad till den 9 december 2019. Den nya uppdateringen kommer att innehålla många förändringar som är tänkta att underlätta för användaren.

    2019-12-02 -

  • Sök näringsinnehåll - nytt utseende och nya flikar

    Nu finns en ny version av Sök näringsinnehåll med två flikar ovanför sökrutan: Livsmedel och Näringsämnen. Flera mindre justeringar har också gjorts för att förbättra användarvänligheten.

    2019-11-26 -

  • Matvanekollen – tipsa era patienter med Livsmedelsverkets film!

    Nu finns en kort film om Matvanekollen – Livsmedelsverkets webbtest för alla som snabbt och enkelt vill få koll på hur hälsosamt de äter – att ladda ned på Livsmedelsverkets webbplats. Filmen kan användas av hälso- och sjukvården för att tipsa patienter i till exempel väntrums-tv, på webbplatser och i sociala medier.

    2019-11-13 -

  • Uppdaterade råd om toxoplasma - för gravida och personer med nedsatt immunförsvar

    För gravida har det länge funnits råd om att genomsteka kött från lamm, gris och vilt. Råden skyddar mot att smittas av parasiten toxoplasma. Nu utökas råden till att även omfatta nötkött.

    2019-10-22 - Pressmeddelanden

  • Reviderade föreskrifter om berikning

    Nu är föreskrifterna om berikning reviderade så att även smaksatta fermenterade mjölkprodukter och motsvarande smaksatta vegetabiliska produkter omfattas av berikningskravet.

    2019-10-07 -

  • Lektin från bönor orsakade matförgiftning på skola i Skellefteå

    Ett stort antal personer blev nyligen sjuka efter att ha ätit på skolrestaurangen på Baldergymnasiet i Skellefteå. Provsvaren visar att bönorna i en köttfärsgryta innehöll höga halter lektin.

    2019-09-27 -

  • Kostråd till äldre

    Den 30 september lanserar Livsmedelsverket ett nytt informationsmaterial om mat och hälsa för äldre. Det riktar sig både till dem som själva är 65+ och till deras närstående. Det är första gången Livsmedelsverket gör en riktad satsning till den här åldersgruppen.

    2019-09-24 -

  • Första nationella undersökningen om matsvinn i offentliga måltider

    Livsmedelsverket har dragit igång den första nationella kartläggningen av hur mycket mat som slängs i onödan i skolan, förskolan och på äldreboenden. Resultaten blir ett viktigt underlag för att stödja kommunerna i sitt arbete för att nå målet i Agenda 2030; att halvera matsvinnet till år 2030.

    2019-09-23 -

  • Startskott för uppdatering av näringsrekommendationer

    Aktuell forskning om mat och näringsämnen ska gås igenom och vägas ihop med befintlig kunskap. Det är ett mycket stort arbete som bygger på att nordiska forskare engagerar sig som experter och granskare i projektet.

    2019-08-22 -

  • Ny studie visar samband mellan glutenmängd och risk för celiaki

    Mängden gluten har betydelse för uppkomsten av celiaki hos barn med förhöjd risk för celiaki. Det visar en stor studie från Lunds universitet. Den blir en viktig pusselbit i Livsmedelsverkets pågående översyn av råden om hur man ska introducera gluten till spädbarn.

    2019-08-19 -