Oacceptabelt många sjuka av campylobacter i kyckling

2017-05-11

Vi är oroade över att antalet insjuknade i campylobacter inte sjunker. Det är inte acceptabelt att så många konsumenter riskerar att smittas av kyckling. Branschen måste nu intensifiera åtgärderna för att komma till rätta med problemet.

Det säger chefen för Livsmedelsverkets kontroll, Pertti Nordman, med anledning av de nya uppgifterna från Folkhälsomyndigheten om att antalet personer som smittas av campylobacter fortfarande ligger på höga nivåer.

Sedan juni 2016 har mellan 100 och 300 personer i veckan rapporterats smittade med campylobacter. Antalet smittade ökar ofta under sommar och höst, för att minska under vintern. Vintern 2016-2017 har antalet sjuka inte minskat och nivåerna är fortfarande höga.

Kyckling som inte hanteras på rätt sätt i köket eller inte är tillräckligt tillagad är en vanlig smittkälla. Svenska kycklingproducenter har gjort flera åtgärder för att minska smittan, men antalet smittade personer har inte minskat som förväntat.

Livsmedelsverket följer nu utvecklingen genom att provta och analysera kycklingkött från butikerna.

- Vi kan inte resignera i vårt arbete mot smittor och lägga ansvaret på konsumenterna. Om vi inte snarast ser effektiva åtgärder från branschens sida så att färre blir sjuka, måste vi som myndighet att överväga vad som behöver göras ytterligare, säger Pertti Nordman.

Ytterligare upplysningar för journalister:
Livsmedelsverkets pressjour 018-17 53 40

Fakta om Campylobacter

Campylobacter är en tarmbakterie som kan finnas på kycklingkött som inte är tillagat. Symtomen är diarréer som kan vara blodiga, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. Man kan få följdsjukdomar som ledbesvär och i sällsynta fall till och med drabbas av förlamning. Man kan bli mycket sjuk även om man bara får i sig ett litet antal bakterier.

Tänk på det här när du lagar kyckling

  • Genomstek alltid kyckling - genom att hetta upp maten ordentligt dör eventuella bakterier.
  • Var noggrann med hygienen, tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.