Till huvudinnehåll Till meny Till submeny
  • Hem Hem Hem Hem Hem

    A-Ö

    • Beställ/ladda ner material
      • Sök material
      • Kundtjänst och köpvillkor
      • Dataskydd och sekretesspolicy
    • Innehåll A-Ö
    • Teckenspråk
    • English
    • Logga in
  • Sök
    Sök via kategorier istället, till exempel lagstiftning
    • Lagstiftning
    • Livsmedelsanläggningar
    • E-nummer
    • Remisser
    • Vägledningar
    • Branschriktlinjer
    • Nyheter
    • Matvanor, hälsa och miljö
    • Livsmedel och innehåll
    • Produktion, handel och kontroll
    • Om oss
    • Blanketter
    • Kontrollhandböcker
    • Kontrollwiki
  • Meny
  • Matvanor, hälsa & miljö
    • Kostråd
      • Kostråden - hitta ditt sätt
      • Matvanekollen – testa ditt sätt
      • Gravida - råd om bra mat
        • Bra mat när du är gravid
        • Gravid - Hur får jag tillräckligt med näring?
        • Gravid - Mat att undvika
        • Gravid - Hur mycket mat är lagom?
        • Träning för gravida
        • Vegokunskap för gravida och ammande
        • Gravida, teckenspråk
      • Ammande - råd om bra mat
        • Bra mat när du ammar
        • Hur får jag tillräckligt med näring?
        • Mat att undvika - ammande
        • Hur mycket mat är lagom?
        • Träning för den som fått barn
        • Vegokunskap för gravida och ammande
      • Barn och ungdomar
        • Spädbarn
        • Barn 1-2 år
        • Barn och ungdomar 2-17 år
        • Vegetarisk mat till barn
        • Vegansk mat till barn
      • Äldre - råd om bra mat
      • Folsyra för kvinnor
      • Vegetarisk mat
      • Vegansk mat
      • All fisk är inte nyttig
      • Syna saltet
      • Tallriksmodellen
        • Illustrationer av tallriksmodellen
        • Fotografier av tallriksmodellen
      • Matcirkeln
      • Näringsrekommendationer
        • Referensvärden i NNR 2012
      • Nyheter Mat och hälsa
    • Matvanor - undersökningar
      • Riksmaten barn
      • Riksmaten ungdom
      • Riksmaten vuxna
      • Matkorgsundersökningar
      • Övervakning av ämnen i kroppen
      • Matvanekollen – testa ditt sätt
    • Sjukdomar, allergier och hälsa
      • Allergi och överkänslighet
        • Nötter och fröer - allergi
        • Frukt och grönsaker - allergi
        • Nickel - allergi
        • Celiaki och spannmålsallergi
        • Tillsatser - överkänslighet
        • Histamin - överkänslighet
        • Mjölk och laktos - allergi och intolerans
        • Baljväxter, jordnötter - allergi
        • Fisk, skaldjur och insekter- allergi
        • Ägg - allergi
      • Matvanor och sjukdom
      • Övervikt och fetma
      • Tarmfloran
      • Matförgiftning
        • Så spårar man smitta
        • Råd vid utlandsresa
        • Mat i rötmånads- och coronatider
      • Utbrott
    • Dieter och viktnedgång
      • Dieter
    • Måltider i vård, skola och omsorg
      • Nationellt kompetenscentrum
      • Måltidsmodellen
      • Fakta om offentliga måltider
        • Kartor - Fakta om offentliga måltider
      • Förskola
        • Utbildning
      • Skola
        • Utbildning
      • Sjukhus
        • Utbildning
      • Gruppbostad, LSS
        • Nätverk
        • Laga mat tillsammans
      • Äldreomsorg
        • Utbildning
      • Specialkost och anpassade måltider i vård, skola och omsorg
      • Matsvinn i storkök
        • Nationell metod för mätning av matsvinn
        • Handbok för minskat matsvinn
        • Kartläggning matsvinn 2021
      • Krisberedskap för offentliga kök
        • Livsmedelslager för offentliga kök
    • Samtal om mat i hälso- och sjukvården
      • Bra matvanor räddar liv
      • Kunskap för dig och dina patienter
      • Webbutbildningar om kost, livsstil och samtalet
      • Mer att läsa och lära på webbplatsen
    • Matsvinn
      • Nyord på svinniska
      • Förvara maten rätt
        • Förvara frukt och grönt rätt
      • Vad betyder datummärkningen?
      • Tips minska matsvinnet
    • Miljö
      • Miljösmarta matval
      • Nationella miljömål
  • Livsmedel & innehåll
    • Mat och dryck
      • Godis och snacks
      • Dricksvatten
        • Dricksvatten i dunk
        • Dricksvattenkvalitet
        • Vattenbrist-spara vatten
        • Egen brunn
      • Drycker och alkohol
        • Energidrycker
      • Frukt, bär, grönt och baljväxter
        • Jordgubbar – nyttiga men känsliga för skadegörare
        • Tio i topp - näringsrikast av de grönsaker vi äter mest av
        • Äpplen i överflöd - så här gör du mos och must utan mögelgifter
      • Fisk och skaldjur
        • Musslor och ostron
        • Odlad lax och Östersjölax
      • Kött, kyckling och ägg
        • Ägg - mycket näring i praktisk förpackning
      • Mjölk och mejeriprodukter
        • Opastöriserad mjölk
        • Pastöriserad mjölk
      • Spannmål, potatis, ris och kassava
        • Kassava
      • Smör, margarin och matolja
      • Svamp
        • Stenmurklan giftig även om du kokar den
        • Quorn
      • Nötter och frön
        • Bittermandel
        • Aprikoskärnor
        • Linfrön
    • Näringsämnen
      • Livsmedelsdatabasen
      • Har grönsaker, frukt och spannmål blivit mindre nyttiga?
      • Energi, kalorier
      • Protein
      • Fett
        • Enkelomättat fett
        • Fleromättat fett, omega-3, omega-6
        • Mättat fett
        • Transfett
      • Kolhydrater
        • Socker
        • Fullkorn
        • GI och GL
      • Fibrer
      • Vitaminer och antioxidanter
      • Salt och mineraler
    • Tillsatser, E-nummer
      • Sök E-nummer
      • Godkännande
      • Färgämnen
        • Azofärgämnen
      • Sötningsmedel
        • Aspartam
        • Cyklamat
        • Stevia och steviolglykosider
        • Sukralos
      • Konserveringsmedel
        • Natamycin
      • Stabiliseringsmedel och liknande
      • Antioxidationsmedel
        • Citronsyra
      • Animaliska
      • Syror, baser och salter
      • Övriga
        • Vax på äpplen - frågor och svar
        • Glutaminsyra och glutamater
      • Aromer och enzymer
    • Oönskade ämnen
      • Risktermometern - ett hjälpmedel för att visa och jämföra risker
      • Akrylamid
      • Algblomning - cyanobakterier
      • Bekämpningsmedel
        • Klorpyrifos - frågor och svar
        • Glyfosat - frågor och svar
        • Bekämpningsmedel fördjupning
      • Bisfenol A
      • Biogena aminer
      • Fluorid
      • Glycidylestrar och 2- och 3-MCPD-estrar i bland annat palmolja
      • Hormonstörande ämnen
      • Kolloidalt silver
      • Kombinationseffekter
      • Läkemedelsrester
      • Marina algtoxiner
      • Metaller
      • Mikroplast
      • Miljögifter
        • PFAS - Poly- och perfluorerade alkylsubstanser
        • Polycykliska aromatiska kolväten (PAH)
        • Bromerade flamskyddsmedel
        • Dioxiner och PCB
      • Mögelgifter
      • Nanopartiklar
      • Nitrat, nitrit och nitrosaminer
      • Radioaktivitet och bestrålning
        • Radioaktiva ämnen - cesium
        • Radioaktivt cesium i vildsvin
        • Bestrålning av livsmedel
        • Så påverkas livsmedel av radioaktiva ämnen
      • Växtgifter
        • Cyanogena glykosider och vätecyanid
        • Fenylhydraziner i champinjoner
        • Glycyrrhizinsyra i lakrits
        • Glykoalkaloider i potatis
        • Koffein
        • Kumarin i kanel
        • Lektiner i baljväxter
      • Vanliga frågor om antibiotika och antibiotikaresistens
    • Bakterier, virus, parasiter och mögelsvampar
      • Coronapandemin - frågor och svar
      • Bakterier
      • Virus
      • Parasiter
      • Nyttiga mikroorganismer
      • Antibiotikaresistenta bakterier
      • Mögelsvampar
    • Tillagning och förvaring
      • Hygien - tillagning och förvaring
        • Ledarhund i restaurang eller butik?
        • Försäljning av hembakta bullar
        • Matgästen i köket
        • Egen matlåda och mugg när du köper mat och dryck
      • Tillagning
        • Hur påverkas maten vid tillagning
        • Koka frysta importerade hallon
        • Grilla säkert och njut av maten
        • Syrning av grönsaker
      • Förpackningar och köksredskap
      • Avsvalning och förvaring
        • Mögliga livsmedel
        • Mat som tinat efter strömavbrott
    • Text på förpackning, märkning
      • Allergimärkning
      • Ingredienser och innehåll
      • Nyckelhålet
        • Nyckelhålsrecept
        • Nyckelhålsregler
      • Näringsvärde
      • Skyddade beteckningar
      • Sylt, marmelad och fruktjuicer - märkning
      • Ägg - märkning
      • Ursprungsmärkning
      • Vad betyder datummärkningen?
      • Vikt och volym
      • Vilseledande märkning
    • Kosttillskott
      • Vem behöver extra vitaminer och mineraler?
      • Risker med kosttillskott
      • Ämnen i kosttillskott
      • Här kan du rapportera misstänkta biverkningar av kosttillskott
    • Ekologisk mat
    • Nya livsmedel
    • Genmodifierad mat, GMO
    • Livsmedel vid kris
      • Matförråd vid kris
      • Laga mat utan el
  • Produktion, handel & kontroll
    • Kontrollwiki - koll på kontrollen
    • Starta företag
      • Lagstiftningen - en introduktion
      • Registrera företag
        • Registrera eller godkännas av Livsmedelsverket
      • Starta slakteri, stycknings- och vilthanteringsanläggning
      • E-handel
      • Starta UF-företag
      • Förändra eller avsluta företag
    • Produktion av livsmedel
      • Nyheter för livsmedelsföretag
      • Utbildningar för livsmedelsföretag
      • Alkoholdrycker, sprit och alkoholhaltiga preparat
        • Vinglögg, starkvinsglögg och spritglögg
      • Allergener
        • Spannmål som innehåller gluten
        • Kräftdjur och blötdjur
        • Ägg
        • Fisk
        • Jordnötter
        • Lupin
        • Sojabönor
        • Mjölk och laktos
        • Nötter
        • Selleri
        • Senap
        • Sesam
        • Svaveldioxid och sulfit
        • Ärta
      • Ekologisk mat
        • Märkning av ekologisk mat
        • Konventionella ingredienser
        • Schema för tillståndsansökan - konventionella ingredienser
        • För kontrollorgan
      • Glutenfria, laktosfria och andra "fri från"-livsmedel
      • Berikning
      • Genmodifierad mat
      • Klimatanpassning
      • Kosttillskott - företag
      • Livsmedel för särskilda grupper - FSG
      • Matsvinn - företag
        • Nationell handlingsplan för minskat matsvinn i Sverige
        • Fakta om matsvinnsarbete
        • Prata svinniska - öppet för andra aktörer
        • Skänka/donera mat
      • Nya livsmedel - företag
        • Ansökan om godkännande eller anmälan av ett nytt livsmedel - Praktiska anvisningar
      • Primärproduktion
        • Svamp - handel och kontroll
        • Försäljning av ägg
        • Biodling och honung
        • Jakt
      • Tillsatser, aromer och enzymer
        • Tillsatser
        • Aromer
        • Rökaromer
        • Enzymer
      • Slakteri, stycknings- och vilthanteringsanläggning
        • Planerad slakt - frågor och svar
        • Sjukdomskoder
    • Information, märkning och påståenden
      • Märkning av färdigförpackade livsmedel
        • Vanliga frågor om datummärkning
      • Information om inte färdigförpackade livsmedel
      • Allergeninformation
        • Allergenmärkning på vin
      • Närings- och hälsopåståenden
        • Ansökan om nya hälsopåståenden
      • Att märka med Nyckelhålet
        • Nyckelhålet - ladda ner logotypen
      • Skyddade beteckningar
        • Skyddad geografisk beteckning
        • Skyddad ursprungsbeteckning
        • Garanterad traditionell specialitet
      • Ursprungsmärkning
      • Tilläggsmärkning av fiskprodukter, sjögräs och alger
        • Handelsbeteckningar för fisk- och vattenbruksprodukter
    • Dricksvattenproduktion
      • Kokning av dricksvatten - faktablad
      • Regler om dricksvatten
      • Handbok för klimatanpassad dricksvattenförsörjning
        • Varför klimatanpassa?
        • Introduktion till handboken
        • Analys av förutsättningar
        • Konsekvenser av ett förändrat klimat
        • Klimatanpassningsåtgärder
        • Exempel
      • Riskhantering PFAS i dricksvatten och egenfångad fisk
      • Guide för nödvattenplanering
      • Förpackat dricksvatten
      • Skogsbränders påverkan på råvatten
      • Säkra nätverk och informationssystem för dricksvatten (NIS)
    • Livsmedelskontroll
      • Nationell plan för kontrollen i livsmedelskedjan (NKP)
      • Mål och strategier för livsmedelskontrollen
      • Offentlig kontroll
        • Kontroll av livsmedel
        • Kontroller vid slakt
        • Kontroll av livsmedelsföretag
        • Avgifter
        • Frågor och svar om kontroll vid slakterier
      • Resultat av offentlig kontroll
      • Revision av livsmedelskontrollen
        • Revision av kontrollmyndigheter
        • EU:s kontroll
      • RASFF - EU:s varningssystem om livsmedel
      • Livsmedelsanläggningar
        • Förteckning över svenska naturliga mineralvatten
        • EU-godkända anläggningar
        • Lista över anläggningar godkända enligt artikel 4 i rådets direktiv 2006/88/EG
        • Groddar - anläggningar godkända för framställning
        • Tillverkare av skyddade beteckningar
      • Musselkontroll - öppna och stängda produktionsområden
      • Livsmedelsfusk
      • Sök - öppna och stängda produktionsområden för musslor-ostron
    • Nationella kontrollplanen
      • Om den nationella kontrollplanen
        • Så använder du planen
      • Kontrolluppdraget och verksamhetsstyrning
      • Övergripande mål och prioriteringar
        • Regeringsuppdrag, utredningar och översyn av lagstiftningen
      • Hitta operativa mål och aktiviteter
      • Tidigare utfört arbete under planperioden
      • Så här utförs kontrollen
        • Livsmedelskedjan
        • Process för kontroll
        • Vem, vad, hur? - inom lagstiftningens olika områden
      • Myndigheter, kontrollorgan och laboratorier
        • Myndigheterna i livsmedelskedjan
        • Kontrollorgan
        • Nationella referenslaboratorier
      • Samordning och samarbete i livsmedelskedjan
        • Nationell samordning och samarbeten
        • Samarbeten mellan myndigheter
        • Samverkan med företag och konsumenter
      • Beredskapsplaner och ömsesidigt stöd
      • Revision av kontrollmyndigheter
        • Nationella revisionsmål
      • Så utvecklas kontroll och beredskap
      • Kontakt och nyheter
        • Nyheter - nationella kontrollplanen
    • Lokaler, hantering och hygien
      • Lokaler, hygien och företagens egen kontroll
        • Exempel på struktur för egen kontroll
      • Material i kontakt med livsmedel
        • Frågor och svar om bambu och plast i tallrikar och muggar
      • Faror i livsmedel
        • Arsenik i ris
        • Akrylamid
        • Rökning, grillning och PAH
    • Laboratorieverksamhet och vetenskapligt stöd
      • Laboratorietjänster
      • Projekt
      • Mikrobiologisk kompetensprovning
      • Mikrobiologiska referensmaterial
      • Nationella referenslaboratorium NRL
      • Laboratorienätverk
    • Import, export samt handel inom EU
      • Aktuellt
      • Importguiden
      • Import - animaliska livsmedel
        • Avgifter och betalning vid import av animaliska livsmedel
        • Förhandsanmälan (TRACES.NT) och bokning av kontroll
        • Gränskontrollstationer - animaliska produkter
        • Skyddsåtgärder - animaliska livsmedel
        • Importförbud - animaliska livsmedel
        • Honung och andra biodlingsprodukter
        • Kosttillskott - Hälsokost - Drycker
        • Handelsavtal mellan EU och länder utanför EU
        • Chile
        • Färöarna
        • Kanada
        • Liechtenstein
        • Norge och Island
        • Nya Zeeland
        • Schweiz
      • Import - sammansatta livsmedel
      • Import - vegetabiliska livsmedel
        • Avgifter och betalning vid import av vegetabiliska livsmedel
        • Förhandsanmälan och bokning av kontroll - vegetabiliska livsmedel
        • Gränskontrollstationer - vegetabiliska livsmedel
        • Förteckning över gränskontrollpliktiga vegetabiliska livsmedel
        • Importförbud - vegetabiliska livsmedel
        • Kosttillskott - Hälsokost - Drycker
      • Import - köksredskap från Kina och regionen Hong Kong
        • Avgifter och betalning vid import av köksredskap från Kina och regionen Hong Kong
        • Förhandsanmälan (TRACES.NT) och bokning av kontroll
        • Gränskontrollstationer - köksredskap
      • Import - ekologiska livsmedel
        • Avgifter och betalning vid import av ekologiska livsmedel
        • Bokning av kontroll vid import av ekologiska livsmedel
        • Införselställen för ekologiska livsmedel
        • Utökad importkontroll av vissa ekologiska livsmedel
      • Brexit - handel med Storbritannien
      • Export till länder utanför EU
        • Allmänt om exportintyg
        • Traces (Trade Control and Expert System) i exporten
        • Exportintyg och villkor per land
        • Prioritering av exportansökningar på lång sikt
        • Exportrestriktioner och sjukdomar i intyg
        • Euroasiska ekonomiska unionen (EaEU) - Ryssland, Vitryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Armenien
        • Export av olika varor
        • Centrala intyg för lågriskprodukter och intygande av kontrollmyndighet
      • Handel inom EU
        • Länkar till livsmedelsmyndigheter inom EU samt i Norge, Island och Färöarna med godkända anläggningar
        • Särskilda regler gällande salmonellagarantier
    • Vägledningar och kontrollhandböcker
      • Kontrollhandböcker
      • Vägledningar
      • Vägledningar och information från EU-kommissionen
    • Branschriktlinjer
    • Blanketter
      • Ekologiska livsmedel - blanketter
      • Fisk - musslor - blanketter
      • Kött - blanketter
      • Jakt - blanketter
      • Mjölk - blanketter
      • Livsmedel för särskilda grupper - FSG - blanketter
      • Ägg - blanketter
      • Export - blanketter
      • Import - blanketter
      • Övriga områden - blanketter
    • Krisberedskap och civilt försvar - livsmedelsförsörjning
      • Krisberedskap för dricksvatten
        • Verktyg för hantering av olycka vid vattentäkt
        • Checklistor vid vattenkris
      • Krisberedskap för företag
      • Krisberedskap för kommun och länsstyrelser
      • Filmer Mötesplats livsmedelsförsörjning 2019
      • Kontinuitetshantering
  • Om oss
    • Kontakt
      • Fråga oss - Upplysningen
      • Hitta hit
      • Helger och korta dagar 2021
      • Kunder, leverantörer
      • Tipsfunktion om livsmedelsfusk
      • Hallå Konsument
      • Ta del av allmänna handlingar
    • Verksamhet
    • Organisation
      • GD stab
      • Område Undersökning och vetenskapligt stöd
      • Område Kontroll
      • Område Styrning och vägledning
      • Område Strategisk utveckling och stöd
      • Samverkansgruppen med ideella organisationer om hållbar livsmedelskonsumtion
      • Insynsrådet
      • Så förhindrar Livsmedelsverket jäv och intressekonflikter
    • Press
      • Nyheter
      • Återkallanden
      • Pressbilder
      • Livsmedelsverkets logotyp
    • Samarbeten
      • Projekt
      • Nationellt nätverk för bra matvanor
      • Nationell samordningsgrupp för dricksvatten
        • Nationellt nätverk för dricksvatten 2010-2019
      • Nationellt nätverk för mikrobiologisk laboratorieverksamhet
      • Expertgruppen för nutrition och folkhälsa
      • Nationella Amningskommittén
      • Strategiska gruppen för livsmedelskedjan
      • Kadmiumforum
      • Nordiskt samarbete
        • Nordisk Metodikkommitté för Livsmedel (NMKL)
      • Efsa, myndigheten för livsmedelssäkerhet
        • Efsa Focal Point
        • Advisory Forum
        • Samverka med Efsa
      • Riskvärderingskommittéer - JECFA, JEMRA, JMPR
      • Codex Alimentarius Commission
        • Kommittéer och samarbeten
      • Matsvinnsnätverket
    • Jobba hos oss
      • Så här går det till när du söker ett jobb hos oss
      • Lediga jobb
      • Arbeta i livsmedelskontrollen
      • Examensarbete och praktik
      • Personuppgifter när du söker jobb
    • Lagstiftning
      • Lagar om livsmedel
      • Föreskrifter i nummerordning
      • Nyheter lagstiftning
      • Livsmedelsverkets arbete i EU
      • Flexibilitet i lagstiftningen
      • Tjänstedirektivet
    • Kurser och seminarier
    • Regeringsuppdrag
    • Remisser
    • Krisberedskap och civilt försvar
      • Totalförsvarsövning 2020
    • Upphandlingar
    • Om webbplatsen
      • Tillgänglighet
      • Behandling av personuppgifter på Livsmedelsverket
      • Får man använda Livsmedelsverkets material på webbplatsen?
      • Kakor
    • Öppna data
      • Livsmedelsdata
      • Matvanor
  • Beställ/ladda ner material
    • Sök material
    • Kundtjänst och köpvillkor
    • Dataskydd och sekretesspolicy
  • Innehåll A-Ö
  • Teckenspråk
  • English
  • Logga in

A-Ö

Här kan du leta efter de sidor du söker i bokstavsordning.

  • A
  • B
  • C
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • Q
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • X
  • Y
  • Z
  • Å
  • Ä
  • Ö
  • O

    • Offentlig kontroll
    • Offentliga kök - coronavirus
    • Offentliga måltider – fakta
    • OH-HARMONY-CAP - One Health Harmonisation of Protocols for the Detection of Foodborne Pathogens and AMR Determinants
    • Opastöriserad mjölk
    • Organiska miljöföroreningar - laboratorieverksamhet

Kontakta oss

Kontakt 
Telefon: 018-17 55 00
Fråga oss - Upplysningen

  • Följ oss på Facebook   Följ oss på Facebook
  • Följ oss på Twitter   Följ oss på Twitter
  • Filmer på YouTube   Filmer på YouTube
  • Lediga jobb på LinkedIn   Lediga jobb på LinkedIn
  • Följ oss på Instagram   Följ oss på Instagram

Prenumerera på våra nyhetsbrev

Genvägar

  • Beställ - ladda ner material
  • Behandling av personuppgifter
  • Kontrollwiki – fördjupning livsmedelskontroll och tolkning av lagstiftning