Minska på saltet - inte på smaken

Det går att laga riktigt god mat med mindre salt – men med lika mycket smak! Här är några tips och recept från kocken Stefan Eriksson.
Lättsaltade tips från kocken
- Salta efter tillagning när maten är upplagd på tallriken, så går det åt mindre salt.
- Mycket smak av färska örter gör att behovet av salt minskar.
- Syra och hetta i maten från till exempel vinäger, citrus och ättika förhöjer alla smaker och minskar behovet av salt.
- Ånga grönsaker istället för att koka dem i vatten, så bibehålls smaken i råvarorna bättre och behovet av salt minskar.
- Ånga och ugnsbaka mer. Smakerna koncentreras väldigt mycket, saltbehovet minskar och maten upplevs som smakrikare.
- Med mindre salt i maten känner du den faktiska smaken i råvaror och kan hitta och uppskatta nyanserna bättre.
Stefan Eriksson har tidigare vunnit Årets kock och även skapat Nobelmenyn.
Syna saltet
Senast granskad 2019-10-28