Uppdaterade råd för att motverka D-vitaminbrist

2018-11-22

Tack vare ökad berikning av livsmedel behöver allt färre ta D-vitamintillskott. Men personer som inte äter fisk och mat som berikats med D-vitamin kan behöva äta tillskott. Barn och vuxna som inte är ute i solen tillräckligt kan också behöva tillskott.

D-vitamin är ett av få vitaminer som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd. Fisk, skaldjur och berikade mjölkprodukter är bra källor för D-vitamin, liksom ägg, kyckling och annat kött. D-vitamin bildas även i huden genom solbestrålning, men effekten minskar med åldern.

En ny undersökning som Livsmedelsverket har gjort, Riksmaten Ungdom, visar att närmare var tionde ungdom i Sverige kan ha D-vitaminbrist. Konsekvenserna är allvarliga och Livsmedelsverket vill nu ta till krafttag för att öka intaget av D-vitamin. Dels genom en mer utbredd obligatorisk berikning av D-vitamin i ett större antal produkter, dels genom att se över råden till personer som av olika skäl riskerar få i sig för lite D-vitamin.

– De nya råden stämmer i stora delar överens med våra tidigare råd, men vi har förtydligat vilka grupper som kan behöva tillskott, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist vid Livsmedelsverket. De flesta behöver inte ta tillskott, men det är viktigt att de som tillhör riskgrupperna gör det.

Det är i huvudsak fyra riskgrupper som omfattas av råden;

  • Alla barn yngre än 2 år
  • Barn och vuxna som inte äter fisk och/eller D-vitaminberikade produkter (alla åldersgrupper)
  • Barn och vuxna med mycket begränsad solexponering (alla åldersgrupper)
  • Äldre över 75 år

Berikning ger störst effekt

Sedan maj 2018 ska fler livsmedel än tidigare berikas med D-vitamin. Fler sorters mjölkprodukter, vegetabiliska drycker som till exempel havredryck samt matfetter omfattas. Dessutom har vitaminnivåerna höjts jämfört med tidigare. När fler produkter berikas blir det lättare att få i sig tillräckligt genom maten.

Vad innebär D-vitaminbrist?

Brist på D-vitamin kan orsaka rakit, även kallad "engelska sjukan". Hos barn visar sig sjukdomen genom att individen får ett mjukt och missformat skelett. Vuxna kan drabbas av benuppmjukning, osteomalaci, som bland annat ökar risken för benbrott. Nyare forskning tyder också på att D-vitamin kan ha betydelse för uppkomsten av andra sjukdomar.

Länkar

Ytterligare upplysningar för journalister:

Livsmedelsverkets pressjour 
018-17 53 40