C-vitamin

C-vitamin fungerar som antioxidant och behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det underlättar även upptaget av järn från maten.
Hur får vi i oss C-vitamin?
C-vitamin finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. En vuxen person får till exempel i sig dagsbehovet genom att äta någon av följande saker:
- En stor apelsin
- En tredjedels paprika
- Tre stycken brysselkål
C-vitamin är värmekänsligt. Om mat hålls varm länge eller värms upp upprepade gånger minskar mängden C-vitamin i maten. Generellt gäller att näringsinnehållet påverkas minst av tillagning med lite vätska, vid låg temperatur och under kort tid. Därför är ångkokning och uppvärmning i mikrovågsugn mer skonsamma sätt för att upphetta livsmedel, jämfört med kokning, stekning eller wokning.
C-vitamin i formen askorbinsyra, E300, är en vanlig tillsats i livsmedel eftersom den fungerar som antioxidant.
Hur mycket C-vitamin behöver vi?
Behovet av C-vitamin varierar med bland annat ålder.
Grupp/Ålder | Rekommenderat intag per dag |
---|---|
Spädbarn 6-11 månader | 20 milligram |
Spädbarn 12-23 månader | 25 milligram |
Barn 2-5 år | 30 milligram |
Barn 6-9 år | 40 milligram |
Barn 10-13 år | 50 milligram |
Vuxna | 75 milligram |
Gravida | 85 milligram |
Ammande | 100 milligram |
I livsmedelsdatabasen - sök näringsinnehåll visas C-vitamin som summan av askorbinsyra och dehydroaskorbinsyra.
Brist på C-vitamin
Det är i dag ovanligt med brist på C-vitamin i Sverige. Lindrig brist kan ge trötthet, svaghet och irritation. Allvarlig brist kan i sällsynta fall ge skörbjugg, en sjukdom med symtom som inflammationer i tandköttet, försämrad sårläkning och infektionskänslighet.
Kan man få i sig för mycket C-vitamin?
Det finns inget som tyder på att höga intag (>1000 milligram per dag) riskerar att ge allvarliga skador som cancer eller fosterskador. Däremot kan höga intag orsaka till exempel diarré och möjligtvis också njursten hos känsliga personer.
Källor