Hur mycket salt bär du hem?

Matkasse

Det mesta av allt salt vi får i oss är dolt i den mat vi bär hem från affären varje dag.

Det är inte saltandet hemma vid matbordet eller spisen som är den största boven.

Istället är det mesta av saltet dolt i "färdiga" livsmedel som ost, bröd, flingor, kött- och charkprodukter. I hel- och halvfabrikat som soppor, såser, hamburgare, pizza och pajer. Och i mat som äts på restaurang.

Syna saltet nästa gång du handlar – vänd på förpackningen och läs näringsdeklarationen. Jämför ditt favoritbröd, ost eller skinka med andra varumärken och välj den med minst salt i. Eller leta efter Nyckelhålet! Det sitter på mat med mindre salt. 

Hur vet jag hur mycket salt maten innehåller?

I näringsdeklarationen ska det stå hur mycket salt en vara innehåller. Ibland står mängden "natrium" angiven i stället för mängden salt. Det är viktigt att veta att det inte är samma sak. 1 gram natrium motsvarar 2,5 gram salt. En produkt som innehåller 0,5 gram natrium innehåller alltså inte lika mycket som en produkt med 0,5 gram salt, utan 2,5 gånger mer = 1,25 gram salt.

Utnyttja din konsumentmakt

Visste du att en och samma vara kan innehålla mer salt när den säljs i Sverige, än när den säljs i ett annat land? Genom att välja bort produkter med mycket salt kan vi få matproducenterna att sänka saltet i maten, även i Sverige.

Syna saltet logotyp

Syna saltet

Senast granskad 2019-10-28