Välj sill på burk i stället för strömming i jul

2018-12-10

Planerar du att äta fisk i jul? Bra tänkt. Fisk är både gott och nyttigt. Byter du strömming från Östkusten till sill från västkusten så får du bra fisk med mindre miljögifter.

Fisk innehåller många viktiga näringsämnen, bland annat jod, selen, D-vitamin och omega-3-fett. Tyvärr innehåller vissa fiskar, till exempel strömming, också höga halter av miljögifter som dioxiner och PCB. För barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder är det särskilt viktigt att få i sig så lite som möjligt av de här miljögifterna.

– En sak som är bra är att det finns många fiskar som inte har höga halter av miljögifter, så alla kan njuta av fisk till jul. Det är framförallt fet fisk från Östersjön och Bottniska viken som innehåller mycket dioxiner och PCB, därför är det bra att kolla var fisken kommer ifrån när du köper den, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Strömming och sill är samma fiskart. Den kallas sill söder om Kalmar och strömming norr om Kalmar. Den absoluta majoriteten av inlagd sill som säljs i butik är från Västkusten och Nordostatlanten och innehåller inte höga halter miljögifter. Därför är den ett bra val till julen.

Lax är populärt på julbordet och även den kan vara bra att kolla var den kommer ifrån. Vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken, älvarna, Vänern och Vättern innehåller högre halter av dioxiner och PCB än annan lax.

Lutfisk tillagas ofta av långa eller sej. Dessa fiskar innehåller inte höga halter miljögifter. 

Därför bör flickor och unga kvinnor undvika vissa fiskar

När du äter mat med dioxiner och PCB så lagras de i kroppen i många år. Om du sedan får barn så förs gifterna i din kropp över till foster och ammade spädbarn via moderkakan och modersmjölken. Foster och spädbarn är extra känsliga för dioxiner och PCB eftersom de utvecklas. Därför bör flickor och unga kvinnor inte äta fiskar som har höga halter miljögifter för ofta, även om det är många år kvar innan de får barn. Välj istället annan fisk, för det är bra och nyttig mat som vi bör äta mer av – gärna 2-3 gånger i veckan.

Kostråden

Unga kvinnor som någon gång vill ha barn, kvinnor som är gravida eller ammar, barn och ungdomar bör inte äta dessa fiskar oftare än högst 2-3 gånger/år - övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.

  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.
  • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken (strömming och sill är samma fiskart, sill kallas den söder om Kalmar, norr om Kalmar kallas den strömming).
  • Vildfångad sik från Vänern och Vättern
  • Vildfångad röding från Vättern

Därför finns det kostråd om vissa fiskar

Ytterligare information till journalister:
Livsmedelsverkets pressjour 018-17 53 40