Nickel

Rodnad, svullnad, vattenfyllda blåsor. Nickelallergi visar sig som eksem på huden där man haft kontakt med nickel. Man utvecklar inte nickelallergi på grund av maten man äter.

Vad är nickelallergi?

Nickelallergi är en form av kontakteksem och inte en klassisk, allergisk reaktion, så kallad IgE-reaktion. Vid nickelallergi är andra celler från immunförsvaret inblandade. Symtomen är rodnad, svullnad och små vattenfyllda blåsor där kontakten mellan nickel och huden ägde rum. Händer och ansikte är särskilt utsatta.

Nickel i maten är inte orsak till att man utvecklar nickelallergi. Det är efter långvarig hudkontakt med nickel som problem kan uppstå. En vanlig orsak är man tagit hål i öronen eller piercat sig och använt nickelhaltiga smycken.

Nickel i maten

Vi får i oss små mängder nickel via maten. De flesta med nickelallergi
reagerar inte på de låga halter nickel som finns i livsmedel. Ett fåtal
nickelallergiker kan dock reagera på den mat som innehåller högre halter
nickel. Sådan reaktion kallas för systemiskt kontakteksem och kan bland annat
visa sig genom att  handeksem inte blir bättre trots minskad kontakt mot nickel från andra källor.  Kontakta alltid sjukvården om du misstänker att du har en allergi eller annan överkänslighet mot mat.

Nötter, kakao, bönor, linser och fullkorn av vissa spannmål är de livsmedel som innehåller mest nickel.

En del av det nickel vi får i oss kommer från de rostfria kärl vi använder när vi tillagar maten. Sura livsmedel kan lösa ut nickel från rostfria grytor om de förvaras i dessa under längre tid. Nickel finns i mycket låga halter i dricksvatten. Äldre undersökningar visar att kaffeapparater och vattenkokare kan släppa ifrån sig små mängder nickel, särskilt efter avkalkning. Genom att koka upp vatten och hälla ut det kan man minska exponeringen för nickel efter avkalkning av kaffebryggare och vattenkokare. Mat från konservburkar innehåller inte högre halter nickel än annan mat.

Senast granskad 2019-07-15