Livsmedelsburna virus

Livsmedelsverket är Europeiskt referenslaboratorium (EURL) för livsmedelsburna virus och har flera ackrediterade metoder för analys av norovirus och hepatit A virus för de vanligaste viruskontaminerade livsmedlen.

Virus finns överallt omkring oss och är en vanlig orsak till att vi blir sjuka av mat och dricksvatten. Vanligaste orsaken till matförgiftningar är norovirus som ger vinterkräksjuka. En rad andra virus smittar också genom mat och vatten bland annat hepatit A virus, sapovirus och rotavirus.

Virus kan förorena alla sorters livsmedel. En vanlig orsak till sådan förorening är när smittade människor hanterar ätfärdiga livsmedel vid tillredning eller efter värmebehandling. Exempel på detta är konditorivaror, plockmat, bufféer och sallader.

Ibland förorenas livsmedel redan i produktionen. Ostron och musslor samlar gärna på sig virus om de produceras i avloppsförorenat havsvatten. Framför allt konsumtion av råa ostron kan leda till matförgiftningar. Alltför lättkokta musslor utgör också en risk.

Frysta importerade bär har visat sig vara en vanlig smittkälla för norovirus och hepatit A virus. Sannolikt har de kontaminerats vid bevattning eller genom smittade plockare. Vissa virus kan i sällsynta fall smitta mellan djur och människor, till exempel hepatit E. Detta virus kan finnas i kött från gris och vildsvin.

Europeiskt referenslaboratorium

Livsmedelsverket är Europeiskt referenslaboratorium (EURL) för livsmedelsburna virus och har flera ackrediterade metoder för analys av norovirus och hepatit A virus för de vanligaste viruskontaminerade livsmedlen.

Utbrottsanalyser

I samband med utbrottsutredningar är analyser av relevanta livsmedel en viktig del i smittspårningsarbetet. Livsmedelsverket finns tillgängligt för stöd till ansvariga kontrollmyndigheter med frågor om; provtagning, vilka analyser som ska utföras, vilka analysmetoder som ska användas, hur resultaten ska bedömas, rengöring och sanering eller råd om hantering av verksamhet i samband med utbrott.

För att få stöd kontaktas utbrottsjouren (0733-54 53 23) som är bemannad vardagar mellan kl. 8 och 16. Vid behov av stöd övriga tider, kontakta Livsmedelsverkets tjänsteman i beredskap (TiB), tel. 0771-800900. Samtalet går till SOS Alarm, som i sin tur kontaktar TiB.

Ackrediterade metoder

Nedan listas de ackrediterade metoder Livsmedelsverket har för analys av livsmedelsburna virus. Vid utbrott och andra mer extraordinära tillfällen kan Livsmedelsverket vid förfrågan utföra icke ackrediterade analyser av andra virus och livsmedel.

Kontakta oss för prisuppgift för de analyser vi kan erbjuda och/eller mer information.

Maria Sitell

Avdelningschef, Biologiavdelningen
E-post: fornamn.efternamn@slv.se

Tvåskaliga blötdjur (ostron och musslor) Analysteknik
Norovirus GI RT-qPCR
Norovirus GII RT-qPCR
Hepatiti A virus RT-qPCR

 

Bär och bladgrönsaker Analysteknik
Norovirus GI RT-qPCR
Norovirus GII RT-qPCR
Hepatiti A virus RT-qPCR

 

Vatten* (dricksvatten och råvatten) Analysteknik
Norovirus GI Ultrafiltrering – RT-qPCR
Norovirus GII Ultrafiltrering – RT-qPCR
Hepatiti A virus Ultrafiltrering – RT-qPCR

*Ej ackrediterade metoder

Laboratorietjänster

Senast granskad 2020-04-14