Organiska miljöföroreningar

Livsmedelsverket utför analyser utav Organiska miljöföroreningar (POPar) i livsmedel och humana prover. POPar finns överallt i vår miljö och därmed även i maten, framförallt i animaliska livsmedel. 

Organiska miljöföroreningar är framförallt fluorerade, bromerade eller klorerade ämnen, som till exempel PCB. De är svårnedbrytbara och finns överallt i vår miljö och därmed även i maten. 

Livsmedelsverket analyserar främst animaliska livsmedel samt modersmjölk och blodserum. Analyserna genomförs främst inom den offentliga kontrollen enligt gällande lagstiftning, men även inom miljöövervakningsprojekt och i samband med matvaneundersökningar. Det görs för att öka kunskapsunderlaget till bland annat risk- och nyttovärderingar.

Ackrediterade metoder

Nedan listas de ackrediterade metoder vi har med kvantifieringsgränser, lägre kvantifieringsgränser kan vid behov diskuteras. De analystekniker vi använder är gaskromatografi (GC) tillsammans med olika detektorer såsom electron capture detector (ECD), lågupplösande och högupplösande masspektrometer (LRMS, HRMS).

Metodutveckling för effektivare analyser pågår kontinuerligt. Livsmedelsverket är ett så kallat nationellt referenslaboratorium (NRL) för analys av svårnedbrytbara organiska miljöföroreningar i livsmedel och foder.

Kontakta oss för prisuppgift för de analyser vi kan erbjuda och/eller mer information.

Kristina Granelli

Avdelningschef, Kemiavdelningen
E-post: fornamn.efternamn@slv.se

Analysmetod  Kvantifieringsgräns Analysteknik
Bromerade flamskyddsmedel,
PBDE (9 st) och övriga (5 st) i blodserum
0,6 - 13 ng/kg färskvikt
beroende på analyt
GC-LRMS
Bromerade flamskyddsmedel,
PBDE (10 st) och HBCDD i fisk*
och mjölk/modersmjölk
 1,3 - 2,5 ng/kg färskvikt
beroende på analyt och matris
GC-LRMS  
Dioxiner (17 st) och PCBer (18 st) i animaliska livsmedel,
modersmjölk och blodserum
0,001- 2 ng/kg färskvikt
beroende på analyt och matris
 GC-HRMS 
Klorerade pesticider (12 st) och PCBer (14 st) i animaliska
livsmedel, modersmjölk och blodserum
0,01 – 0,25 µg/kg färskvikt
beroende på analyt och matris
 GC-ECD
 PAHer (19 st) i livsmedel 0,3 µg/kg färskvikt  GC-LRMS 

* Ej ackrediterad

Laboratorietjänster

Senast granskad 2021-02-12