Riboflavin, vitamin B2

Riboflavin kallades förr vitamin B2. Riboflavin behövs för nedbrytning av fett, kolhydrater och protein.
Hur får vi i oss riboflavin?
Riboflavin finns i många olika livsmedel. Kött, fågel, ägg, inälvsmat och korv är goda källor. Mjölk och mjölkprodukter innehåller också riboflavin.
Vegetarianer som inte äter mjölkprodukter kan till exempel äta baljväxter, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter för att få i sig riboflavin. Vissa drycker berikas också med riboflavin, exempelvis havre-, soja- och risdryck. Det är bra att ta för vana att välja berikade vegetabiliska drycker, eftersom de oftast är berikade med näringsämnen som drycken saknar helt eller har låg naturlig halt av. Ekologisk havre-, soja och risdryck berikas inte. Observera att risdryck inte ska ges till barn under sex år, eftersom den kan innehålla arsenik.
Hur mycket riboflavin behöver vi?
Det rekommenderade dagliga behovet varierar med kön och ålder.
Kön/Grupp/Ålder | Rekommenderat dagligt intag/riboflavin |
---|---|
Spädbarn under 1 år | o,5 milligram |
Barn 1-2 år | 0,6 milligram |
Barn 2-5 år | 0.7 milligram |
Barn 6-9 år | 1,1 milligram |
Flickor 10-13 år | 1,2 milligram |
Flickor 14-17 år | 1,4 milligram |
Kvinnor 18-30 år | 1,3 milligram |
Kvinnor över 31 år | 1,2 milligram |
Pojkar 10-13 år | 1,3 milligram |
Pojkar 14-17 år | 1,7 milligram |
Män 18-30 år | 1,6 milligram |
Män 31-61 år | 1,5 milligram |
Män 61-74 år | 1,4 milligram |
Män över 74 år | 1,3 milligram |
Gravida | 1,6 milligram |
Ammande | 1,7 milligram |
Brist på riboflavin
Brist på bara riboflavin är ovanligt men kan ge slemhinne- och hudförändringar.
Kan vi få i oss för mycket riboflavin?
Det finns inget som tyder på att riboflavin ger negativa hälsoeffekter vid intag genom maten. Idag saknas information för att kunna säga vilken nivå av riboflavin som eventuellt skulle kunna vara skadlig.
Källor