Frukt och grönsaker

Vissa frukter, bär och grönsaker kan ibland ge reaktioner hos särskilt känsliga personer. Men det behöver inte betyda att man är allergisk. Det kan finnas flera andra orsaker.

Björkpollen - korsallergi

Omkring hälften av dem som har björkpollenallergi reagerar också på någon frukt, nöt eller grönsak. Det kallas korsallergi. Symtom är främst klåda i munnen och svalget samt svullna läppar. Vanligast är att man reagerar på hasselnötter och äpplen. Man kan också få problem av andra nötter, som valnötter, paranötter och mandel, liksom en del stenfrukter, som körsbär, plommon, persikor och aprikoser. Korsallergi mellan björkpollen och selleri eller morot förekommer också.

Gråbo - korsallergi

Vid pollenallergi mot gråbo kan allergiska reaktioner också förekomma mot grönsaker och kryddor som hör till samma familj (Compositeae). Exempel är dragon, solrosfrö, sallad av olika slag, kronärtskocka, jordärtskocka och svartrot. Hit hör också kamomill som kan ingå i vissa tesorter. Vid gråboallergi förekommer också reaktioner mot selleri och morot, trots att de inte hör till samma familj som gråbo.

Latex - korsallergi

Allergi mot latex har associerats med reaktioner mot vissa frukter. Latex framställs av mjölksaft som tappas från gummiträdet, Hevea brasiliensis. Latex finns bland annat i viss medicinteknisk utrustning. Uppskattningsvis reagerar hälften av dem med latexallergi på bananer, avokado, ätlig kastanj och kiwi. Även andra frukter förknippas med latexallergi, men sambanden är inte helt säkra.

Selleri

Allergi mot frukt och grönsaker utan koppling till pollenallergi eller latexallergi kan förekomma, även om det är ganska ovanligt i Sverige. Selleriallergi kan till exempel utlösa allvarliga reaktioner vilket främst har rapporterats från Schweiz, Österrike och Spanien. Därför måste livsmedel som innehåller selleri alltid märkas med detta, oavsett hur mycket eller lite selleri det rör sig om.

Personer med allergi mot selleri kan även behöva undvika livsmedel som är märkta med ”kan innehålla spår av selleri”. ”Kan innehålla spår av” är en varningsmärkning och i dagsläget finns det inte några gränsvärden för produkter med denna märkning. Det innebär att halterna kan variera mycket och att samma produkt kan innehålla olika halter vid olika tillfällen.

Annan överkänslighet

En del personer, framför allt barn, drabbas av överkänslighetsreaktioner mot vissa grönsaker, frukter och bär, som paprika, tomat, apelsin och jordgubbar. Oftast blir personen röd runt munnen. Vanligen är dessa reaktioner inte av allergisk art och det är inte säkert att man får samma reaktion nästa gång man äter livsmedlet. Vad dessa reaktioner egentligen beror på vet man inte.

En del personer är överkänsliga mot acetylsalicylsyra, som finns i vissa febernedsättande läkemedel. Dessa personer kan reagera på bensoesyra och salicylsyra, som finns naturligt i vissa bär och frukter. Höga halter finns framför allt i lingon, hjortron och tranbär.

Fördjupning

Mer fakta om korsallergi

Korsallergi beror på att vissa växter är släkt med varandra och därför producerar proteiner som är lika. Exempelvis liknar proteiner hos björk, proteiner hos till exempel äpple och hasselnöt. De antikroppar, lgE, man har bildat mot en art, till exempel björkpollen, reagerar också med äppelprotein och man får en korsreaktion. I regel tolereras upphettade eller kokta frukter och grönsaker bättre. Detta beror på att det protein/allergen som ger upphov till reaktionerna förstörs vid upphettning.

Senast granskad 2019-11-13