Gelégodis i minibägare kan utgöra kvävningsrisk

2020-06-18

Livsmedelsverket har fått in flera larm om att en typ av godis som kan utgöra en kvävningsrisk, framför allt för barn, säljs i svenska butiker.

Godiset det gäller är gelégodis i minibägare eller minikapslar, där godisbiten är avsedd att ätas i en enda tugga genom att man trycker på förpackningen för att skjuta in godiset i munnen.

Kvävningsrisken beror på att bitarna är gjorda för att ätas i en enda tugga och när vissa tillsatser ingår i godiset blir det så segt att det riskerar att fastna i halsen och orsaka kvävning. Tillsatserna det gäller är följande: E 400 alginsyra, E 401 natriumalginat , E 402 kaliumalginat, E 403 ammoniumalginat, E 404 kalciumalginat, E 406 agar, E 407 karragenan, E 407a bearbetade Eucheuma-alger, E 410 fruktkärnmjöl, E 412 guarkärnmjöl, E 413 dragant, E 414 gummi arabicum, E 415 xantangummi, E 417 taragummi , E 418 gellangummi, E 425 konjakgummi och E 440 pektin. Tillsatserna kan vara utskrivna med E-nummer eller sina namn.

Godis som innehåller dessa tillsatser och som säljs i miniförpackning avsedd för att godisbiten ska ätas i en enda tugga omfattas av försäljningsförbud i EU. Svenska kontrollmyndigheter arbetar just nu för att spåra dessa produkter och se till att de tas bort från marknaden.

För den som har köpt produkten

Om du har den här typen av godis hemma kan du kontakta butiken där du köpte produkten. Ät inte av produkten. Har du redan ätit av produkten så är det dock ingen fara. Produkten utgör endast en risk för kvävning under tiden den äts.

Ytterligare upplysningar för journalister:
Livsmedelsverkets presstelefon 018-17 53 40