Nätverket Mat och måltider i LSS-verksamheter

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Livsmedelsverket driver ett nätverk öppet för alla som på ett eller annat sätt arbetar med att främja bra måltider och hälsosamma matvanor för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Det omfattar elever i särskola och personer som får omsorg från kommunen inom ramen för LSS.

För alla olika yrkesgrupper

Nätverket är öppen för alla yrkesgrupper. I nätverket finns bland annat dietister, sjuksköterskor, chefer, forskare, olika typer av pedagoger, konsulenter, kockar, läkare, fysioterapeuter, boendestödjare och studenter.

Ansök om medlemskap till nätverket och samarbetsrummet genom att kontakta Anna-Karin Quetel, anna-karin.quetel@slv.se.  Beskriv kort var du arbetar och din yrkesroll.

Eftersom nätverkets syfte är att underlätta samverkan och erfarenhetsutbyte uppmuntrar vi kontakt mellan medlemmar. Det kan gälla allt från att ställa frågor, bjuda in eller tipsa om föreläsningar eller utbildningar, dela med sig av nytt material som er verksamhet tagit fram, tipsa om ny forskning, nya böcker, eller något annat nytt spännande eller frustrerande som har hänt.

Samarbetsrum på webben

Nätverket finns i ett samarbetsrum via SKR:s webbplats. Där kan man lägga upp dokument, länkar och tipsa om seminarier. Man kan även göra inlägg och diskutera frågor öppet i gruppen.

Nätverksträffar

Livsmedelsverket har sedan starten 2012 arrangerat nätverksträffar varje eller vart annat år. Målgruppen för nätverksträffarna är såväl befintliga som potentiella medlemmar i nätverket. Presentationer från tidigare nätverksträffar finns i nätverkets gemensamma samarbetsrum

Mat som friskfaktor – kort inspirationskurs i hälsosamma matvanor för stödpersonal i LSS-omsorgen


Onsdag den 20 maj 13.00–14.30.
 

Anmäl till webbinariet
Vi planerar att hålla denna kurs som planerat den 20 maj. Vi förstår av många av er har det tufft i dessa svåra tider men eftersom webbinariet filmas hoppas vi att många har möjlighet att se det i efterhand.

Kursen riktar sig främst till dig som arbetar med stöd direkt till individen. Den ger dig kunskap om Livsmedelsverkets generella kostråd och förslag på var du kan hitta mer information samt tips på hur du kan jobba med att stötta individen till hälsosamma matvanor. (OBS vi kommer inte ta upp mat vid olika sjukdomar.) En liten stund ägnar vi också åt eventuella frågor om mat, måltider och coronaviruset. Svarar gör Livsmedelverkets expert Christina Lantz, mikrobiolog.

Anmäl dig genom att skicka mejl till maltiden@livsmedelsverket.se
Ange ditt namn och e-post, vilken organisation och region du arbetar i samt yrke på de som är med vid sändningen. Antalet som kan vara med är begränsat så tyvärr kan vi behöva säga nej till några.

Kom ihåg att ni behöver sitta vid en fast uppkoppling (ej mobilt/trådlöst) för att vara säkra på att webbinariet ska fungera.

Program

12.40 Välkomna att ansluta!
Vi tar pulsen på er med några nyfikna inledande frågor. Svara gärna innan klockan 13. Frågorna kommer du att se när du ansluter till mötet.

13.00 Nu startar vi!
Vilka är vi framför kameran och varför håller vi kurs?
Risk eller frisk? Vad är egentligen bra mat?
Vad har havregrynsgröt, jordnötssmör och äpplen gemensamt och vad skiljer dem?
Testa matvanorna med Matvanekollen!
Livsmedelverkets kostråd på en minut, lätt att förstå, men hur kan man göra?
Var hittar du mer information och stöd?

Programmet körs i korta pass med bensträckarpauser emellan.

Senast granskad 2020-05-07