Söksida

Hittade 470 träffar på ""

  • Avvisning av animalier – central handläggning

    Den här instruktionen gäller för gränskontrollstödet när sändningar med animaliska livsmedel och sammansatta livsmedel, som ska gränskontrolleras eller är importförbjudna, befinner sig inne i landet.
    Kontrollwiki - Senast granskad 2019-08-21
  • Rökaromer

    Livsmedel kan rökas i rökaromer istället för att rökas på traditionellt sätt. Rökaromer kan även tillföras till livsmedel på andra sätt. Här beskriver vi vad som gäller när rökaromer används till
    Kontrollwiki - Senast granskad 2019-09-06
  • Handel inom EU

    Här hittar du information om vad som gäller vid handel inom EU. Salmonellagarantierna är särskilda bestämmelser som gäller för sändningar av vissa animaliska livsmedel till bland annat Sverige.
    Kontrollwiki - Senast granskad 2019-06-27
  • Leverans av små mängder honung och andra biodlingsprodukter

    Här beskriver vi vad som gäller för biodlare som levererar små mängder honung och andra primärprodukter från biodlingen direkt till konsumenter. De behöver till exempel inte vara registrerade hos
    Kontrollwiki - Senast granskad 2018-10-17
  • Registrering vid biodling och produktion av honung

    Anläggningar som bedriver produktion av honung behöver inte godkännas men ska registreras. Eftersom en verksamhet med honung kan beröra många olika områden såsom hantering, paketering och transport,
    Kontrollwiki - Senast granskad 2018-10-17
  • Skadedjursbekämpning

    Med skadedjur menas råttor, möss, fåglar, kackerlackor och andra djur som kan sprida smitta eller göra maten otjänlig genom sin närvaro i livsmedelslokalen. Här får du information om lagstiftningens
    Kontrollwiki - Senast granskad 2019-03-29
  • Temperatur

    Temperatur är en viktig faktor för vissa livsmedel. Om temperaturberoende livsmedel förvaras eller hanteras vid fel temperaturer kan det orsaka kvalitetsförsämringar och i värsta fall kan bakterier
    Kontrollwiki - Senast granskad 2019-08-22
  • Administrativa åtgärder

    Här får du veta när en kontrollmyndighet kan använda olika administrativa sanktioner och vad de innebär. Du får också veta vilka regler som gäller om hur beslutet ska kommuniceras, underrättas om och
    Kontrollwiki - Senast granskad 2019-01-09
  • Åtgärder när verksamheten inte är godkänd eller registrerad

    Livsmedelslagstiftningen gäller också för sådana verksamheter som bedrivs utan att vara godkända/registrerade trots att de enligt reglerna ska vara det. Den behöriga myndigheten är den som prövar
    Kontrollwiki - Senast granskad 2019-09-17
  • Vad är ett brott mot livsmedelslagstiftningen?

    Ett brott är en handling eller försummelse och ibland slarv som kan leda till ett straff. Här får du veta vilka regler som gäller för livsmedelsbrott och vilka straff sådana brott kan ge.
    Kontrollwiki - Senast granskad 2017-12-06
  • Skyldighet att åtalsanmäla

    Kontrollmyndigheterna är skyldiga att åtalsanmäla överträdelser mot livsmedelslagstiftningen. Det gäller oavsett om brottet skett medvetet eller på grund av till exempel slarv. Här får du veta mer om
    Kontrollwiki - Senast granskad 2017-12-06
  • Utformningen av en anmälan

    Här får du veta vad som är viktigt att ta med i en åtalsanmälan. Det gäller till exempel att göra det tydligt att det är ett brott, varför brottet är allvarligt och att den skyldige behöver straffas.
    Kontrollwiki - Senast granskad 2017-12-06
  • Checklista vid kontroll av äggpackerier

    Här hittar du om hur Livsmedelsverkets checklista som används vid kontroll av äggpackerier.
    Kontrollwiki - Senast granskad 2019-05-17
  • Information om utförda kontroller 2019

    Alla kontrollmyndigheter ska årligen rapportera information om sin kontrollverksamhet. Den här anvisningen gäller den kontroll som utförts under 2019 och ska rapporteras till Livsmedelsverket senast
    Kontrollwiki - Senast granskad 2019-04-16
  • Rapporteringspunkter (Bilaga 2) 2019

    Alla kontrollmyndigheter ska årligen rapportera information om sin kontrollverksamhet. Den här anvisningen gäller den kontroll som utförts under 2019 och ska rapporteras till Livsmedelsverket senast
    Kontrollwiki - Senast granskad 2019-04-16
  • Livsmedel som måste berikas

    I Sverige är det obligatoriskt att berika vissa baslivsmedel med A och D-vitamin eller bara med D-vitamin. Här kan du läsa om vilka livsmedel det gäller och hur mycket vitaminer de måste innehålla.
    Kontrollwiki - Senast granskad 2018-06-21
  • FAQ - Vanliga frågor om RASFF

    Sveriges kontaktpunkt för RASFF på livsmedelsverket får in frågor i samband med implementeringen av det nationella systemet för snabb varning om icke säkra livsmedel. På denna sida kommer vi under
    Kontrollwiki - Senast granskad 2019-01-21
  • Kontroll av specificerat riskmaterial - SRM

    Här kan du läsa om omfattningen av och syftet med de offentliga kontroller av SRM som ska utföras på slakterier och styckningsanläggningar. Du får också veta mer om några definitioner som är aktuella
    Kontrollwiki - Senast granskad 2018-09-26
  • Rapportering av fynd av salmonella i livsmedel

    För att kunna minska antalet salmonellafall behövs bra underlag för att spåra smittkällor. Därför är rapportering av salmonellafynd i livsmedel mycket viktig. Bakteriestammen måste också serotypas
    Kontrollwiki - Senast granskad 2018-06-08
  • Kontaktuppgifter vid utbrott

    På denna sida finns kontaktuppgifter till myndigheter som ofta berörs i utbrottsutredningar
    Kontrollwiki - Senast granskad 2018-12-18