Söksida

Hittade 150 träffar på ""

  • Hitta ditt sätt att äta bra – råden är enkla att följa

    Livsmedelsverkets råd är enkla. Ät mer frukt och grönt och fullkorn. Ät mindre socker, salt och kött. Ät lagom mycket. Det är ingen kortsiktig diet, det är ett enkelt sätt att äta som funkar hela
    Sida - Kommentarer - Senast granskad 2018-10-24
  • Nyttigt att äta sill i burk – är inte från Östersjön

    I vissa medier påstås att de vanliga sillburkarna i butiken innehåller giftig fisk från Östersjön. Detta är missvisande. Med den information Livsmedelsverket har litar vi på att den sill som säljs i
    Sida - Kommentarer - Senast granskad 2018-06-14
  • Mindre kött – bra för både hälsan och miljön

    Debattreplik i Svenska Dagbladet 25 oktober 2019 I en debattartikel den 18 oktober påstår Johan Frostegård att det är nyttigt att äta mycket rött kött och att det skulle saknas vetenskapligt underlag
    Sida - Debattartiklar - Senast granskad 2019-10-25
  • Frysta jordgubbar bakom utbrott av hepatit A

    Sedan i maj har 13 personer i framför allt södra Sverige smittats av hepatit A. Smittan har spårats till frysta jordgubbar från Polen. Det aktuella partiet jordgubbar har inte sålts direkt till
    Sida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2018-07-04
  • Campylobacterutbrottet utvärderat – förslag på effektivare smittskyddsarbete

    Under hösten 2016 till sommaren 2017 blev betydligt fler personer än normalt smittade med campylobacter. Producenter och berörda myndigheters hantering av utbrottet har nu utvärderats i syfte att ta
    Sida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2018-06-21
  • Hitta rätt i fiskfrossan

    Till midsommar står många läckerheter uppdukade på matbordet, inte minst en uppsjö av fisk och skaldjur. Fisk är både gott och nyttigt så njut gärna av det flera gånger i veckan – men kolla var den
    Sida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2018-06-19
  • Fler gör mer - handlingsplan för minskat matsvinn

    42 konkreta åtgärder för minskat matsvinn i Sverige Idag, 18 juni, lämnar Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket in handlingsplanen "Fler gör mer" till Näringsdepartementet.
    Sida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2018-06-18
  • Förslag om sanktionsavgifter

    Nytt förslag om sanktionsavgifter Att allvarliga livsmedelsbrott ska kunna ge fängelse och att en sanktionsavgift ska kunna tas ut vid mindre allvarliga överträdelser har tidigare beslutats av
    Sida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2018-06-13
  • WCRF uppdaterar råd om mat, fysisk aktivitet och cancer

    World Cancer Research Fund, WCRF, har uppdaterat sina rekommendationer för att förebygga cancer. Det viktigaste rådet är precis som tidigare att hålla en hälsosam vikt. – Det är en kvalitetskontroll
    Sida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2018-05-25
  • Sverige stoppar matfusk i internationell insats

    Sverige stoppar matfusk i internationell insats Svensk livsmedelskontroll har i den internationella antifuskoperationen, OPSON, upptäckt och stoppat fusk och bedrägerier med mat och dryck. Flera
    Sida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2018-04-25
  • Livsmedelsverket jämför olika metoder för vattenrening

    Livsmedelsverket jämför olika metoder för vattenrening Livsmedelsverket undersöker hur effektivt olika former av vattenrening tar bort potentiellt skadliga mikroorganismer, kemikalier och andra
    Sida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2018-04-24
  • Vanligt att viltprodukter innehåller djurslag som inte står på förpackningen

    I många produkter med viltkött överensstämde inte djurslag i ingrediensförteckningen med det djurslag som faktiskt fanns i produkten. I cirka tjugo procent var det så stor skillnad på märkningen och
    Sida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2018-02-15
  • Kalciumsorbat E 203 tas bort från listan över godkända tillsatser

    Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa omprövar systematiskt alla godkända tillsatser. Eftersom inget företag skickat in de underlag som krävs för utvärdering av kalciumsorbat, E 203, tas
    Sida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2018-02-06
  • Debattreplik i Cirkulation 7 december 2016

    Ingegerd Rosborg med flera kritiserar i ett debattinlägg Livsmedelsverkets riskbedömning av avsaltat vatten, »Dricksvattnets betydelse för tillförsel av mineralämnen«. Skribenterna hävdar att den
    Sida - Debattartiklar - Senast granskad 2016-12-07
  • Just nu är det många som blir sjuka av norovirus i ostron

    Under december och januari har ovanligt många blivit sjuka efter att ha ätit ostron. I första hand är det franska ostron som orsakat sjukdom. Det är inte ovanligt att ostron orsakar magsjuka under
    Sida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2020-01-15
  • Bättre mat för bättre vård – nya råd om måltiderna på sjukhus på remiss

    Maten på sjukhus är viktig för patientens hälsa och förutsättningar att tillfriskna, läka och tillgodogöra sig medicinsk behandling. För att maten ska hamna i magen och göra nytta behöver den utgå
    Sida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2019-11-20
  • Uppdaterade råd om toxoplasma - för gravida och personer med nedsatt immunförsvar

    För gravida har det länge funnits råd om att genomsteka kött från lamm, gris och vilt. Råden skyddar mot att smittas av parasiten toxoplasma. Nu utökas råden till att även omfatta nötkött.
    Sida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2019-10-21
  • Svårt att välja miljösmart kött i butik och restaurang

    En minskad och mer miljösmart konsumtion av kött är nödvändig för miljön, och för hälsan. Men brist på bra alternativ försvårar idag för konsumenterna att välja hållbart. För att minska
    Sida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2019-10-07
  • Första nationella undersökningen om matsvinn i offentliga måltider

    Nu drar Livsmedelsverket igång den första nationella kartläggningen av hur mycket mat som slängs i onödan i skolan, förskolan och på äldreboenden. Resultaten blir ett viktigt underlag för att stödja
    Sida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2019-09-19
  • Startskott för uppdatering av nordiska näringsrekommendationer

    Snart sätter ett hundratal forskare tänderna i arbetet med att uppdatera de nordiska näringsrekommendationerna. Aktuell forskning ska gås igenom och vägas ihop med befintlig kunskap, och det är ett
    Sida - Pressmeddelanden - Senast granskad 2019-08-22