Livsmedelshygien - CCFH

Kommitténs mandat

Codex hygienkommitté, CCFH tar fram vissa grundläggande dokument om livsmedelshygien, hanteringsanvisningar för olika slags livsmedel och dokument om riskhanteringsstrategier för olika bakterie/livsmedelskombinationer.

Kommittén träffas en gång om året, däremellan är det olika arbetsgruppsmöten, ofta elektroniska, där man jobbar rent konkret med att ta fram förslag till nya dokument.

I många dokument utnyttjas vetenskapligt underlag som tas fram eller sammanställs vid riskvärderingar eller andra expertkonsultationer som FAO och WHO anordnar. CCFH har möjlighet att föra fram önskemål om riskvärderingar, men endast FAO/WHO kan besluta om en expertkonsultation ska genomföras och i så fall vilken inriktning den ska ha.

Sammanfattningar från möten

Möte den 29 november - 2 december samt 8 december 2022

Detta var första gången efter pandemin som CCFH hölls fysiskt. Möjlighet fanns att följa mötet via länk, dock kunde deltagare på distans endast lyssna men inte göra inlägg. Mötet hölls i en mycket positiv anda och blev framgångsrikt för EU och Sverige. Två dokument kunde färdigställas och sändas vidare för antagande på steg 5/8 i Codex-processen; en vägledning för kontroll av shigatoxin-producerande E. coli (STEC) samt en vägledning för säker användning och återanvändning av vatten i livsmedelsproduktion. För båda dessa dokument fortsätter arbete i elektroniska arbetsgrupper med framtagande av olika bilagor. Dessutom kommer fysiska arbetsgrupper att hållas i samband med nästa CCFH för att arbeta vidare med inkomna synpunkter.

Då inget nytt arbete påbörjats eller diskuterats sedan 2019 (2020 ställdes CCFH in och 2021 hölls ett förkortat möte digitalt) fanns flera nya förslag att ta upp till diskussion. Nytt arbete föreslogs i form av en vägledning för hygien i samband med traditionella matmarknader respektive revidering av vägledningen om patogena Vibrio spp. i fisk och skaldjur. För flera andra områden kommer diskussionsunderlag att tas fram till nästa CCFH. Eftersom Hygienkoden (CXC 1-1969) nyligen reviderats, identifierades även ett behov av att se över många av kommitténs övriga dokument.

Möte den 11-15 mars 2024

Detta var ett första möte med en ny ordförande för kommittén. Mötet hölls i positiv anda, och kommittén diskuterade flera dokument som kunde sändas vidare för antagande i CAC på steg 5/8. För antagande sänds bilagorna om färska bladgrönsaker respektive groddar till vägledning CXG 99-2023 för kontroll av STEC, vägledning för kontroll av livsmedelshygien på traditionella matmarknader, samt bilagan om mjölk och mjölkprodukter till vägledning CXG 100-2023 för säker användning och återanvändning av vatten i livsmedelsproduktion. Arbetet med vattenvägledningens bilaga om fisk och fiskeriprodukter fortsätter, och man kommer också att arbeta vidare med ytterligare delar, bland annat vad gäller teknologier. Kommittén diskuterade också reviderad vägledning för kontroll av patogena Vibrio spp. i sjömat (73-2010). Vägledningen sändes för beslut på steg 5, och texten kan komma att arbetas vidare med efter att arbetet med vägledningen om vatten blir klart.

Också nytt arbete diskuterades. Eftersom flera arbeten kunde sändas vidare till antagande, bedömdes det att det finns utrymme för nytt arbete med att uppdatera vägledningar för kontroll av virus i livsmedel, Campylobacter och salmonella i kycklingkött, samt Listeria monocytogenes i livsmedel. Därtill inleds arbete med att anpassa olika dokument som kommittén ansvarar för till den reviderade hygienkoden.

Kommittéer och samarbeten

Senast granskad 2024-03-25