Nyheter

Undersökning visar problem med arsenik i ris och risprodukter

2015-09-29

En ny undersökning på Livsmedelsverket bekräftar att det finns arsenik i ris och risprodukter. De flesta i Sverige äter inte så mycket ris att det är en risk för hälsan. Men vuxna som äter ris varje dag får i sig mycket arsenik och bör försöka äta mindre. Om riset kokas med mycket vatten, som sedan hälls av, kan mängden arsenik i riset halveras.

Mest arsenik finns i riskakor. Livsmedelsverket ger därför rådet att inte ge riskakor till barn under sex år.

Livsmedelsverket har undersökt 102 olika risprodukter för att se hur mycket arsenik de innehåller. Syftet har varit att ta reda på hur mycket arsenik det finns i vanliga risprodukter, både för vuxna och för barn, på den svenska marknaden. Myndigheten har också undersökt om olika tillagningsmetoder har betydelse för mängden arsenik i det färdigkokta riset.

Halterna visade sig variera både mellan olika produkter och mellan olika märken av samma produkt. I vissa fall var halterna arsenik höga. Halterna var inte så höga att de innebär akut risk, men på lång sikt kan arsenik öka risken för bland annat cancer.

- Slutsatsen är att det är bra att äta olika sorters mat, och variera mellan olika märken. Då minskar risken att få i sig för mycket av skadliga ämnen. Det gäller all mat, inte bara ris och risprodukter, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Inte varje dag

Att äta ris och risprodukter några gånger i veckan, som de flesta gör i Sverige, är ingen risk för hälsan. Barn bör inte äta ris och risprodukter mer än fyra gånger i veckan. Exempel på risprodukter är risgröt, risnudlar och rismellanmål.

Vuxna bör inte äta risprodukter varje dag. Den som äter ris varje dag, eller kanske flera gånger per dag, får i sig mycket arsenik.

- Vi förstår att det kan vara svårt för den som har mattraditioner som bygger på ris, exempelvis från många asiatiska länder, men vårt råd är att ändå successivt försöka äta mindre ris, säger Emma Halldin Ankarberg.

Det går också att påverka halten arsenik i det ris man kokar själv. Genom att koka riset med mycket vatten som sedan hälls av kan arsenikhalten i riset minskas med mer än hälften. Däremot försvinner inte arseniken om man bara sköljer riset före kokning, visade undersökningen..

Riskakor innehåller mycket arsenik

Livsmedelsverkets undersökning visade att riskakor innehåller mer arsenik än andra risprodukter. Ett litet barn som äter två till fyra riskakor per vecka riskerar att få i sig mycket arsenik. Rådet är därför att inte ge barn under sex år riskakor.

- Många barn äter riskakor som mellanmål, men tyvärr måste vi avråda från det. Även andra länder ger detta råd, säger Emma Halldin Ankarberg.

Fullkornsris innehåller ofta högre halter arsenik än vitt ris. Det beror på att arsenik framför allt samlas i risets skal, som det finns kvar mer av i fullkornsprodukter.

- Livsmedelsverket rekommenderar i vanliga fall att man ska välja fullkornsprodukter eftersom det är bra för hälsan. Men just när det gäller ris bör man äta fullkorn bara ibland, säger Emma Halldin Ankarberg

Gränsvärden för ris

Arsenik är ett grundämne som finns naturligt i berggrunden och i jorden. Arseniken tas upp av växterna. Ris verkar vara särskilt mottagligt för att ta upp och lagra höga halter arsenik.

EU har beslutat om gränsvärden för arsenik i ris som börjar gälla den 1 januari 2016. Livsmedelsverkets råd gäller även efter att dessa införts. Det beror på att gränsvärdena är för höga för att tillräckligt skydda konsumenterna.

- Att ge råd om hur mycket ris och risprodukter man bör äta löser inte problemet på lång sikt. Därför jobbar Livsmedelsverket för att gränsvärdena ska sänkas ytterligare, så att det inte ska finnas produkter på marknaden som har höga halter arsenik. Vi uppmanar också företagen att söka efter så arsenikfritt ris till sin produktion som möjligt, säger Emma Halldin Ankarberg.

Fakta om undersökningen

Årets undersökning var en uppföljning av en undersökning från 2011-2012, då Livsmedelsverket analyserade ett stort antal livsmedel för barn. Ett av de analyserade ämnena var arsenik. Sedan dess ger Livsmedelsverket råd om att inte ge risdrycker till barn under sex år. Detta råd gäller fortfarande.

I undersökningen 2015 analyserades sammanlagt 102 produkter:
Ris (basmati, jasmin, långkornigt, rundkornigt, fullkorn), riskakor, färsk risgröt, frukostflingor, risdrycker, glutenfria bröd, nudlar och glutenfri pasta. Bland produkterna återfinns både märken från de stora livsmedelskedjorna och mindre vanliga märken samt även ekologiska produkter.

De produkter i undersökningen som var speciellt anpassade till personer med glutenintolerans, till exempel pasta och bröd tillverkade av rismjöl, innehöll inte höga halter arsenik.

Halterna av arsenik varierar naturligt mellan olika platser och kan också variera från en åker till en annan. Eftersom arsenik finns naturligt i jorden går det inte att påverka halten arsenik genom att odla ekologiskt. Det gör alltså inte någon skillnad om man köper ekologiskt ris eller inte, vilket även denna undersökning visade.

Del 1 kartläggning - Oorganisk arsenik i ris och risprodukter på den svenska marknaden, rapport 16 2015.pdf

Del 2 riskvärdering - Oorganisk arsenik i ris och risprodukter på den svenska marknaden, rapport 16 2015.pdf

Del 3 riskhantering - Oorganisk arsenik i ris och risprodukter på den svenska marknaden, rapport 16 2015.pdf