Pressmeddelanden

  • Sverige på väg att missa matsvinnsmål

    Matsvinnet minskar alldeles för långsamt och i nuvarande takt kommer Sverige inte att nå målet om ett halverat matsvinn i Agenda 2030, det visar Naturvårdsverkets nya rapport. Det är dock glädjande att hushållens matsvinn minskat de senaste åren.

    2024-03-18 - Pressmeddelanden

  • Få känner till märkningen ”Bäst före – ofta bra efter”

    I Sverige kastas mycket mat som har passerat sitt bäst före-datum, trots att den fortfarande går utmärkt att äta. Därför finns möjlighet att använda den frivilliga tilläggsmärkningen ”ofta bra efter” på de flesta produkter. En ny undersökning visar att två tredjedelar av konsumenterna tror att tillägget skulle bidra till att de slänger mindre mat – men många känner inte till märkningen alls.

    2024-03-07 - Pressmeddelanden

  • Gotlandslins får exklusiv EU-märkning

    Gotlandslins blir den tjugoandra produkten i Sverige som får EU-märkningen skyddad beteckning. Det innebär att det nu finns speciella krav som måste uppfyllas för att en lins ska få kallas just Gotlandslins.

    2024-03-05 - Pressmeddelanden

  • Förenklingsförslag: En nationell portal för all vatteninformation

    Livsmedelsverket och Sveriges geologiska undersökningar (SGU) har tagit fram ett förslag som ska förenkla dricksvattenleverantörernas administration. Myndigheterna föreslår ett nytt system för inrapportering av råvatten- och dricksvattendata.

    2024-03-01 - Pressmeddelanden

  • Konsekvensanalys av miljöaspekterna i nordiska näringsrekommendationer på remiss

    Nu välkomnas synpunkter på en preliminär rapport från Livsmedelsverket. I rapporten beskrivs hur livsmedelsproduktionen i Sverige och miljö skulle kunna påverkas av att miljöaspekter har tagits med i de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023. Rapporten bygger på en modellstudie som gjorts av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)  och Mistra Food Futures på uppdrag av Livsmedelsverket. Remissen sker inför att Livsmedelsverket ska lämna sitt svar på ett regeringsuppdrag den 30 april.

    2024-02-28 - Pressmeddelanden

  • Förslag om fler möjligheter att sälja vildsvinskött tar nästa steg

    Livsmedelsverket har anmält ett nationellt förslag om nytt regelverk för hantering av vildsvinskött till EU. Reglerna ska göra det möjligt för jägare att sälja vildsvin eller vildsvinskött direkt till privatpersoner, butiker eller restauranger.

    2024-02-26 - Pressmeddelanden

  • Goda förutsättningar för frivilliga överenskommelser i branschen om att minska salt och socker i maten

    Livsmedelsproducenter och dagligvaruhandeln är beredda att minska på salt och socker i maten genom frivilliga överenskommelser och samarbeten inom branschen. Det är slutsatsen av ett regeringsuppdrag som Livsmedelsverket rapporterar idag.

    2024-02-15 - Pressmeddelanden

  • Så kan kritiska resurser fördelas om ransoneringslagen måste tillämpas

    Om det skulle bli krig i Sverige kan ransonering av viktiga varor och förnödenheter vara en sista utväg för att hantera en bristsituation. Jordbruksverket och Livsmedelsverket föreslår nu grunder för prioritering och fördelning av kritiska resurser på livsmedelsområdet om ransoneringslagen måste tillämpas. 

    2024-02-15 - Pressmeddelanden

  • Nationella mål föreslås för en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion

    Dagens livsmedelskonsumtion är inte hållbar för hälsa, miljö och klimat. Våra matvanor ökar risken för sjukdomar som diabetes, fetma, hjärt- kärlsjukdom och olika cancerformer. På uppdrag av regeringen föreslår nu Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket nationella mål och insatsområden till stöd för folkhälso- och hållbarhetsarbetet i myndigheter, regioner, kommuner och näringsliv.

    2024-02-07 - Pressmeddelanden

  • Nya råd till riskgrupper för listeria om vegetariska pålägg och vissa korvar

    Går det bra att äta skivade vegopålägg som gravid eller kan de innehålla listeria? Den frågan får Livsmedelsverket ofta. En ny genomgång visar att fram till bäst före-dag är vegopålägg säkra att äta. Det gäller även rökt medvurst och salami, därför uppdateras rådet om dessa korvar. Förutom gravida gäller listeriaråden sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

    2024-02-05 - Pressmeddelanden