Nyheter

Här kan du läsa Livsmedelsverkets pressmeddelanden, debattartiklar och kommentarer från 2013 och framåt. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. För RSS klicka på ikonen till vänster.

  • EU har godkänt en genmodifierad hybridmajs

    2016-09-28 - Pressmeddelanden

  • Äkta Halal Mat Sverige AB förbjuds att sälja livsmedel efter omfattande köttfusk

    Norrköpings kommun förbjuder företaget Äkta Halal Mat Sverige AB att sälja livsmedel. Företaget har sålt helt kött som "köttberedning" och på så sätt kringgått Sveriges särskilda regler som skyddar konsumenterna från salmonella.

    2016-09-23 - Pressmeddelanden

  • Nu kan alla få koll på kontrollen

    Nu lanserar Livsmedelsverket Kontrollwiki, ett webbaserat verktyg för livsmedelskontroll. Verktyget innebär ett nytt sätt att hitta bland annat lagtexter och den information från vägledningar och handböcker som behövs för livsmedelskontrollen. Allt tillgängligt på ett och samma ställe.

    2016-09-19 - Pressmeddelanden

  • Ungas matvanor kartläggs i unik undersökning

    Nu har startskottet gått för Livsmedelsverkets kartläggning Riksmaten Ungdom - den första nationella undersökningen i Sverige över ungas matvanor. Under de närmaste 10 månaderna kommer närmare 3 000 ungdomar över hela landet att delta i kartläggningen.

    2016-09-19 - Pressmeddelanden

  • Grönare mat för barnen i förskolan – nu lanseras nya råd

    Mer grönt, mindre socker och mer lek med maten i förskolan. Det är både nyttigt, miljösmart och kul! Livsmedelsverkets uppdaterade råd "Bra måltider i förskolan" uppmanar förskolorna att se helheten, och att använda måltiden som en resurs i det pedagogiska arbetet.

    2016-09-15 - Pressmeddelanden

  • Brister i kontrollen av dricksvattenanläggningar

    Det är två steg framåt och ett steg bakåt i arbetet med svensk livsmedelskontroll. Målet att prioritera de företag som kan utgöra störst risk för konsumenterna är uppnått. Men under 2015 minskade kontrollen av de viktigaste dricksvattenanläggningarna. Det visar rapporten om Sveriges livsmedelskontroll.

    2016-09-14 - Pressmeddelanden

  • Mindre svinn med bättre vägledning och genomtänkt datummärkning

    Inför gemensamma nordiska regler för kyltemperaturer i butik, använd bara märkningen ”sista förbrukningsdag” för särskilda risklivsmedel och förbättra informationen till konsumenter. Det föreslår ett samnordiskt projekt för minskat matsvinn i en rapport som presenteras idag.

    2016-09-01 - Pressmeddelanden

  • Ge synpunkter på en genmodifierad sojaböna

    Nu får alla som vill, kommentera och ha synpunkter på Efsas riskvärdering av den genmodifierade sojabönan 305423 x 40-3-2

    2016-08-25 - Pressmeddelanden

  • Ökat fokus på skolmaten har gett resultat – ny undersökning

    Det pekar uppåt för skolmaten i de svenska kommunerna. Andelen kommuner som har ett politiskt beslut kring skolmaten har ökat kraftigt sedan 2011. Det visar landets största undersökning av hur kommunerna arbetar med skolmaten – en öppen jämförelse.

    2016-08-24 - Pressmeddelanden

  • Få anmärkningar när svenskt kött kontrollerades

    Livsmedelsverket och Stockholm Stad har tillsammans spårat kött mellan slakteri och butik. Ytterst få av de kontrollerade företagen fuskar eller gör fel. Myndigheterna undersökte om företagen har korrekta rutiner och i vilken utsträckning konsumenter blir lurade.

    2016-08-19 - Pressmeddelanden