Nyheter

Här kan du läsa Livsmedelsverkets pressmeddelanden, debattartiklar och kommentarer från 2013 och framåt.

 • Importguide för livsmedel underlättar för företagare

  Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Tullverket har utvecklat ett gemensamt webbverktyg för livsmedelsimport. Med Importguiden navigerar sig företagaren steg för steg och får rätt kunskap och information för just sin importsatsning.

  2016-02-03 - Pressmeddelanden

 • Systematiskt arbete mot livsmedelsfusk ger resultat

  Livsmedelkontrollen i Sverige har de senaste åren fokuserat mer än någonsin på att upptäcka och motverka fusk och bedrägerier med mat. Nu ger insatserna resultat. Ett exempel är Stockholms stad som nu utreder ett företag för misstänkt köttfusk.

  2016-01-27 - Pressmeddelanden

 • Här är Livsmedelsverkets nya expertgrupp i nutrition och folkhälsa

  Livsmedelsverkets expertgrupp i nutrition och folkhälsa för 2016-2018 är utsedd. Gruppen hjälper till med att bevaka forskningen men fattar inga beslut.

  2016-01-20 - Pressmeddelanden

 • Det behöver inte vara krångligt att äta bättre – Livsmedelsverket lanserar filmer för att inspirera

  Så här års vill många ta nya tag kring maten och motionen. Livsmedelsverket vill visa att det finns många olika sätt att äta bra. Nu lanseras fyra filmer för att inspirera till nya matvanor.

  2016-01-18 - Pressmeddelanden

 • Många äter kosttillskott helt i onödan

  Vanlig mat räcker nästan alltid för att få i sig den näring som behövs. Ändå påstår olika aktörer med jämna mellanrum i sin marknadsföring att kosttillskott behövs för en bra hälsa. Tyvärr skapar det lätt en oro i onödan hos konsumenterna.

  2016-01-13 - Pressmeddelanden

 • Strategiskt samarbete för säker mat

  I Sverige ska alla kunna lita på maten vi äter. Alla myndigheter i livsmedelskedjan från jord till bord delar ett viktigt uppdrag. Därför vidareutvecklar vi tillsammans det strategiska arbetet för en effektivare kontroll.

  2016-01-11 - Pressmeddelanden

 • Risktermometern visar och jämför risker

  Livsmedelsverket har tagit fram ett pedagogiskt hjälpmedel för att förstå och jämföra risker i mat. Hjälpmedlet kallas Risktermometern och består av bilder där risken med olika ämnen visas i en femgradig skala.

  2015-12-16 - Pressmeddelanden

 • Extra D-vitamin i fler livsmedel – ny remissomgång av förslag om berikning

  D-vitamin är ett av få vitaminer som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd. Därför föreslår Livsmedelsverket att den nuvarande obligatoriska berikningen utökas, så att fler sorters mjölkprodukter, vegetabiliska drycker, matfetter och oljor berikas med D-vitamin. Dessutom höjs nivåerna av D-vitamin i flera av produkterna.

  2015-12-15 - Pressmeddelanden

 • Livsmedelsverket och Giftinformationscentralen varnar för koffein i pulverform

  Livsmedelsverket och Giftinformationscentralen varnar för användning av rent koffeinpulver eftersom det finns en stor risk för överdosering och förgiftning. Koffeinförgiftning kan leda till illamående, kräkningar och skakningar. Vid högre doser kan symtomen bli ihållande kräkningar, epileptiska kramper och hjärtrytmrubbningar

  2015-12-14 - Pressmeddelanden

 • Livsmedelsverket åtalsanmäler Företagsväxter i Knivsta AB för brott mot livsmedelslagen

  Livsmedelsverket åtalsanmäler Företagsväxter i Knivsta AB bland annat för att de fruktkorgar som företaget sålt till flera myndigheter och företag varken har innehållit utlovad ekologisk frukt eller den vikt som överenskommits.

  2015-12-11 - Pressmeddelanden