Nyheter

Här kan du läsa Livsmedelsverkets pressmeddelanden, debattartiklar och kommentarer från 2013 och framåt. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. För RSS klicka på ikonen till vänster.

  • Samverkan för bättre kontroll av primärproduktion av livsmedel och foder

    Det finns flera sätt att ytterligare förenkla och effektivisera kontrollen av livsmedel och foder i primärproduktionen. Mer samordning och utvecklade kontrollverktyg är några av de förbättringsförslag som Jordbruksverket och Livsmedelsverket lämnar i en gemensam rapport.

    2016-12-02 - Pressmeddelanden

  • Ät mycket fisk i jul – men undvik de med miljögifter!

    Lax och inlagd sill har en given plats på det svenska julbordet. Det bästa med dessa fiskar är att de inte bara är goda, de är också rika på nyttiga fetter och D-vitamin som vi behöver extra av i mörka vintertider. Men all fisk är inte nyttig – vet du vilka du ska undvika?

    2016-11-28 - Pressmeddelanden

  • Säker mat är framtiden

    Oavsett om det handlar om ris, ägg, kött eller insekter så måste framtidens mat vara säker. Livsmedelsverket ser positivt på nya klimatsmarta livsmedel och vill göra det så enkelt det går för livsmedelsföretagen att följa lagen.

    2016-11-17 - Debattartiklar

  • Fullbokad Måltidsdag med späckat program

    Det finns inte ett recept på bra måltider i förskolan, skolan, vården och omsorgen – det finns många. Det är temat när branschfolk från hela landet samlas på Livsmedelsverkets årliga Måltidsdag den 15 november.

    2016-11-14 - Pressmeddelanden

  • Långtidsstudie visar att miljögifter minskar i modersmjölk

    En unik, pågående studie från Livsmedelsverket visar att vi får i oss 3-4 gånger mindre mängd av bland annat PCB, dioxiner och PFOS än för tjugo år sedan. Samtidigt har några andra kemikalier ökat.

    2016-11-09 - Pressmeddelanden

  • Nötfärs sannolik orsak till utbrott med ehec

    Det var sannolikt nötfärs som smittade totalt 17 personer med samma variant av ehec-bakterier under hösten. Det visar myndigheternas gemensamma utredning av utbrottet.

    2016-11-08 - Pressmeddelanden

  • Självständig i teorin – undernärd i praktiken?

    Maten i hemtjänsten håller inte måttet. Många äldre drabbas av undernäring trots att de ska få stöd vid måltiderna. Kommunerna måste ge personalen en rimlig chans att hjälpa de äldre äta sig mätta.

    2016-10-24 - Debattartiklar

  • Kontrollen av internethandeln med kosttillskott måste bli bättre

    För att övervakningen av internetförsäljningen av framför allt kosttillskott ska bli vassare förslår Livsmedelsverket en ny specialutbildad grupp. Gruppen ska kunna spåra upp och agera mot oregistrerade och anonyma företag som vänder sig till svenska konsumenter.

    2016-10-21 - Pressmeddelanden

  • Handlingsplan förenklar för livsmedelsföretagen

    Det behöver bli enklare för livsmedelsföretag att växa och exportera sina produkter. Under året har Tillväxtverket, Jordbruksverket och Livsmedelsverket träffat livsmedelsföretagare och haft en dialog om förenklingar. Arbetet har lett till en gemensam handlingsplan med flera åtgärder.

    2016-10-20 - Pressmeddelanden

  • Dioxinhalten i eko-ägg behöver sänkas

    Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Även om halterna inte överskrider gränsvärdena uppmanar Livsmedelsverket nu branschen att undersöka vad det beror på och vidta åtgärder.

    2016-10-12 - Pressmeddelanden