Nyheter

Här kan du läsa Livsmedelsverkets pressmeddelanden, debattartiklar och kommentarer från 2013 och framåt. Prenumerera på utskicken via e-post eller RSS gör du längst ner i sidfoten på webbplatsen. För RSS klicka på ikonen till vänster.

 • Ge synpunkter på en genmodifierad sojaböna

  Nu får alla som vill, kommentera och ha synpunkter på Efsas riskvärdering av den genmodifierade sojabönan 305423 x 40-3-2

  2016-08-25 - Pressmeddelanden

 • Ökat fokus på skolmaten har gett resultat – ny undersökning

  Det pekar uppåt för skolmaten i de svenska kommunerna. Andelen kommuner som har ett politiskt beslut kring skolmaten har ökat kraftigt sedan 2011. Det visar landets största undersökning av hur kommunerna arbetar med skolmaten – en öppen jämförelse.

  2016-08-24 - Pressmeddelanden

 • Få anmärkningar när svenskt kött kontrollerades

  Livsmedelsverket och Stockholm Stad har tillsammans spårat kött mellan slakteri och butik. Ytterst få av de kontrollerade företagen fuskar eller gör fel. Myndigheterna undersökte om företagen har korrekta rutiner och i vilken utsträckning konsumenter blir lurade.

  2016-08-19 - Pressmeddelanden

 • Smarta ungdomar håller sig till surströmmingssäsongen

  Äntligen dags för surströmming! För unga som gillar surströmming är det smart att passa på nu – och skippa strömming resten av året. Strömming kan nämligen innehålla höga halter dioxin och PCB, miljögifter som lagras i kroppen och förs över till framtida barn.

  2016-08-15 - Pressmeddelanden

 • EU har godkänt tre genmodifierade sojabönor

  EU-kommissionen har godkänt användningen av tre genetiskt modifierade sojabönor. Två av dessa är korsningar av tidigare godkända sorter. De får användas till livsmedel och till foder. Godkännandet gäller också import och bearbetning, men inte odling.

  2016-08-09 - Pressmeddelanden

 • Varning för farliga vitamin D-droppar

  Livsmedelsverket varnar för Inno Pharma vitamin D3 drops. Vitamin D-dropparna innehåller en så hög halt av vitamin D att de kan innebära en risk för konsumenter, framförallt barn.

  2016-08-05 - Pressmeddelanden

 • Livsmedelsverket varnar mjölkproteinallergiker för Holly's & Dan’s chocolate peanut crunch Vegan nice cream från Alvesta glass

  Glassen Holly's & Dan's chocolate peanut crunch Vegan nice cream från Alvesta glass har vid provtagning visat sig innehålla små mängder mjölkprotein. Företaget har stoppat försäljningen men glassen kan fortfarande finnas i butiker och hemma hos konsumenter. Mycket små mängder av mjölk kan ge reaktioner hos känsliga mjölkproteinallergiker.

  2016-07-22 - Pressmeddelanden

 • EU-kommissionen vill utöka svenskt D-vitaminförslag

  D-vitaminberikning av ekologisk mjölk även från andra europeiska länder på svenska marknaden. Det föreslår EU-kommissionen som vill att Livsmedelsverkets förslag om nya regler för D-vitaminberikning inte enbart ska gälla svenska produkter.

  2016-07-21 - Pressmeddelanden

 • Vilseledande om Livsmedelsverket och ekologisk odling

  I en debattartikel om ekologisk odling, DN söndagen den 17 juli, refererar författarna till uppgifter i en rapport från Livsmedelsverket. Det sätt författarna framför sina åsikter och slutsatser på vilseleder många att tro att dessa delas av Livsmedelsverket.

  2016-07-19 - Kommentarer

 • Fem råd - så klarar du maten i rötmånadstider

  Nu är det varmt och fuktigt i hela landet. Det betyder rötmånad och då är det extra viktigt med kyla och bra hygien.

  2016-07-15 - Pressmeddelanden