Nyheter

Här kan du läsa Livsmedelsverkets pressmeddelanden, debattartiklar och kommentarer från 2013 och framåt.

 • Ge synpunkter på en genmodifierad bomull

  Nu får alla som vill, kommentera och ha synpunkter på Efsas riskvärdering av den genmodifierade bomullen 281-24-236x3006-210-23xMON88913. Genmodifierad bomull används bland annat vid framställning av bomullsfröolja.

  2016-04-20 - Pressmeddelanden

 • Extra D-vitamin i fler livsmedel – Livsmedelsverkets förslag på remiss i EU

  D-vitamin är ett av få vitaminer som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd. Därför föreslår Livsmedelsverket att den obligatoriska berikningen utökas, så att fler sorters mjölkprodukter, vegetabiliska drycker, som till exempel havredryck och matfetter omfattas av lagstiftningen. Dessutom höjs nivåerna av D-vitamin i flera av produkterna.

  2016-04-19 - Pressmeddelanden

 • Sverige får exportera färskt kyckling- och kalkonkött till Hongkong

  Sverige får exportera färskt kycklingkött och kalkonkött till Hongkong. Fyra svenska fjäderfäslakterier får möjlighet att under en prövotid exportera färskt kyckling- och kalkonkött till Hongkong. Beslutet gäller från och med den 8 mars 2016.

  2016-04-05 - Pressmeddelanden

 • Nya rön om introduktion av gluten till spädbarn - viktigt introducera långsamt

  Nya forskningsresultat pekar på att det viktigaste för att minska risken för glutenintolerans är att långsamt vänja spädbarn vid små mängder gluten. Däremot har tidpunkten för introduktion inte så stor betydelse och inte heller att gluten introduceras under samtidig amning.

  2016-04-05 - Kommentarer

 • Kontroll av sprit på restauranger

  Livsmedelsverket har tillsammans med nio kommuner kontrollerat om restauranger kan redovisa varifrån den sprit de säljer kommer. Kontrollen utförs för att se att spriten kommer från företag som också är under livsmedelskontroll.

  2016-03-31 - Pressmeddelanden

 • Bra start för minskat matsvinn – men en nationell strategi behövs

  För att halvera matsvinnet i enlighet med FN:s målsättningar behöver Sverige ta fram en nationell strategi. Det behovet lyfts fram när Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket idag presenterar slutrapporten i regeringsuppdraget för minskat matsvinn till regeringen.

  2016-03-22 - Pressmeddelanden

 • Förlegad kritik mot kostråden

  Livsmedelsverkets nya kostråd är inte gammal skåpmat – de bygger på den senaste forskningen. Slutsatsen är glasklar: den som vill minska risken för att bli sjuk ska äta mer grönsaker, frukt, bär, fisk, fullkorn och byta smör mot oljor. Och äta mindre läsk, godis, vitt mjöl, rött kött och chark.

  2016-03-17 - Debattartiklar

 • Vi måste fortsätta förebygga resistenta bakterier i maten

  Antibiotikaresistenta bakterier finns i mat, men i Sverige är det inte så vanligt att de sprids till människor. Det visar Livsmedelsverkets nya sammanställning av aktuell kunskap om antibiotikaresistens. Samtidigt kan nya resistenstyper spridas snabbt och ge ett förändrat läge. Fortsatta undersökningar behövs för att vi ska kunna vidta rätt åtgärder i arbetet mot antibiotikaresistens.

  2016-03-17 - Pressmeddelanden

 • Nya regler öppnar för fler ekologiska lösviktsvaror

  Livsmedelsverket har beslutat om nya regler för kontroll av ekologiska livsmedel. Den största förändringen är att butiker får större möjligheter att sälja ekologiska varor i lösvikt utan särskild kontroll. De nya reglerna börjar gälla den 1 april 2016.

  2016-03-15 - Pressmeddelanden

 • Sverige får exportera färskt nötkött till Japan

  Sverige får nu exportera färskt nötkött till Japan. Utrikesdepartementet och den japanska ambassaden undertecknade i slutet av februari ett avtal som möjliggör en framtida svensk export av nötkött till Japan.

  2016-03-08 - Pressmeddelanden