Koka frysta importerade hallon innan du äter dem

Norovirus orsakar vinterkräksjuka, är mycket smittsamt och det kan räcka med ett fåtal viruspartiklar för att man ska bli sjuk. Livsmedelsverket ger rådet att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts.

Frysta, importerade hallon

Det är inte ovanligt att importerade frysta hallon är förorenade med norovirus. Norovirus orsakar vinterkräksjukan. Livsmedelsverket ger därför rådet att koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Då dör viruset.

Det är särskilt viktigt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka av en norovirusinfektion. Färska importerade hallon och svenska hallon har däremot inte kopplats till några utbrott av norovirus.

Kokningsrådet gäller även företag och storkök som använder frysta utländska hallon som en ingrediens i livsmedel som inte ska värmebehandlas, till exempel smoothies, desserter och bakverk.

Varför behöver man inte koka importerade färska hallon?

Det är möjligt att färska hallon skulle kunna ha norovirus, men vi har hittills inte haft några utbrott med färska hallon och därför ger vi heller inga kokningsråd.

Frysta jordgubbar från Marocko och Egypten

Livsmedelsverket gav tidigare rådet att koka frysta jordgubbar från Marocko och Egypten på grund av utbrott av hepatit A. Det rådet togs bort hösten 2013.

 

Senast granskad 2016-01-26