Cyanogena glykosider och vätecyanid

Linfrö kan innehålla ämnen som kan ge upphov till vätecyanid.

Linfrön har flera bra egenskaper men är samtidigt giftiga. De kan innehålla höga halter av ämnen som kan ge upphov till vätecyanid, också kallat blåsyra.

Hela linfrön passerar genom kroppen utan att så mycket cyanid bildas, men när de är krossade eller malda ökar mängden cyanid som kommer ut i kroppen avsevärt. Om fröna upphettas som till exempel vid bakning kan cyanidhalten reduceras.

Bra i små mängder

Linfrö är  bra för magen men bara i små mängder. 1-2 matskedar hela linfrön per dag är en lagom mängd om man till exempel vill hålla tarmarna i gång. Linfrö bildar ett slem som gör att maten passerar lättare genom tarmarna.

Linfröolja

Linfrön innehåller mycket omega-3-fett. Eftersom vätecyanid är vattenlösligt och inte fettlösligt är halten av vätecyanid sannolikt låg i linfröolja. Andra bättre omega-3-källor är fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner, rapsolja och valnötter.

Dela sidan
Senast granskad 2015-02-22