Vitaminer och antioxidanter

Vitamin B12

Skarpsill

Vitamin B12, kobalamin, behövs bland annat för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av blodkroppar. Det är också nödvändigt för nervsystemets funktion.

Hur får vi i oss vitamin B12?

Vitamin B12 finns i fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost.

För veganer är det mycket viktigt med tillskott på vitamin B12. Även för lakto-ovo-vegetarianer kan intaget bli för lågt, trots att vitamin B12 finns i både mjölkprodukter och ägg. 

Fermenterade produkter, alltså jästa eller mjölksyrade, kan innehålla lite vitamin B12.

Vissa drycker berikas med vitamin B12, exempelvis havre-, sojadryck och risdryck. Det är bra att ta för vana att välja berikade vegetabiliska drycker, eftersom de oftast är berikade med näringsämnen som drycken saknar helt eller har låg naturlig halt av. Ekologisk havre-, soja och risdryck berikas inte. Observera att risdryck inte ska ges till barn under sex år, eftersom den kan innehålla arsenik.

Brist på vitamin B12

Äldre kan få brist på vitamin B12 men inte för att de har för lågt intag utan för att förmågan att ta upp vitamin B12 minskar med åldern. Veganer, som varken äter kött, fisk, mjölk- eller äggprodukter, kan också få vitamin B12-brist.

Allvarlig brist kan ge perniciös anemi, alltså blodbrist, och neurologiska symtom.

Hur mycket vitamin B12 behöver vi?

Behovet av vitamin B12 varierar med bland annat ålder och kön. Det rekommenderade dagliga intaget är:

Kön/Grupp/ÅlderRekommenderat dagligt intag mikrogram
Spädbarn 6-11 månader 0,5
Spädbarn 12-23 månader 0,6
Barn 2-5 år 0,8
Barn 6-9 år 1,3
Barn 10-13 år 2,0
Vuxna 2,0
Gravida 2,0
Ammande 2,6

 

Källor

 

Dela sidan

Vitaminer och antioxidanter

Senast granskad 2015-02-06