Bakterier, virus och parasiter

Bakterier finns naturligt i den mesta maten. En del är bra och gör så att maten smakar bättre och håller längre. Andra bakterier kan göra oss sjuka och dem måste vi skydda oss emot. Virus och parasiter som framkallar sjukdom kan också spridas med mat.

Dessertost
Listeria

Listeria är en bakterie som kan finnas i dessertost men också i smörgåspålägg och gravad eller rökt fisk. Gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar är särskilt känsliga.

yougurt
Goda mikroorganismer

Alla bakterier är inte farliga, det finns många som är bra för oss människor också. De hjälper bland annat till att göra det otrevligt för sjukdomsframkallande bakterier.

Köttbullar
Så minskar du risken

Genomstek alltid köttfärs och kyckling och håll isär rått kött och andra livsmedel. Då minskar du risken att bli sjuk av alla sorters bakterier – också de som är antibiotikaresistenta.

Dela sidan
Senast granskad 2015-02-22