Publikationer
Visa varukorg-
2012 nr 12 - Kompetensprovning av laboratorier Mikrobiologi - Dricksvatten 2012:1, mars
Publikationstyp : RapportÄmne : Dricksvatten, Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2012 -
2012 nr 04 - Kompetensprovning av laboratorier Mikrobiologi - Livsmedel − Januari 2012
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2012 -
2012 nr 01 - Fisk, skaldjur och fiskprodukter - analys av näringsämnen
Publikationstyp : RapportÄmne : NäringsämnenUtgivningsår : 2012 -
2012 nr 08 - Kompetensprovning av laboratorier Mikrobiologi - Livsmedel − April 2012
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2012 -
2014 nr 16 - Risk- och nyttovärdering av nötter - sammanställning av hälsoeffekter av nötkonsumtion
Publikationstyp : RapportÄmne : Näringsämnen, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2014 -
2013 nr 01 - Contaminants and minerals in foods for infants and young children Part 3: Risk- and benefit management
Publikationstyp : RapportÄmne : Barn, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2013 -
2013 nr 01 - Contaminants and minerals in foods for infants and young children Part 1: Analytical results
Publikationstyp : RapportÄmne : Barn, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2013 -
2014 nr 15 - Rapport från workshop 27-28 november 2013 av Lena Jönsson Risk- och sårbarhetsanalys
Publikationstyp : RapportÄmne : KrisberedskapUtgivningsår : 2014 -
2013 - Antibiotikaresistens ESBL-bildande E. coli i svenskt råvatten - en pilotstudie
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2013 -
-
2013 nr 28 - Halt av polycykliska aromatiska kolväten (PAH) i livsmedel
Matfetter, spannmålsprodukter, kosttillskott, choklad, grillat kött och grönsaker.Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2013 -
2013 nr 20 - Mikrobiologiska dricksvattenrisker - Behovsanalys för svensk dricksvattenförsörjning
Publikationstyp : RapportÄmne : Dricksvatten, Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2013 -
2013 nr 27 - Kompetensprovning Mikrobiologi - Dricksvatten - September 2013
Publikationstyp : RapportÄmne : Dricksvatten, Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2013 -
2013 nr 09 - Kompetensprovning Mikrobiologi - Dricksvatten - Mars 2013
Publikationstyp : RapportÄmne : Dricksvatten, Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2013 -
2012 nr 21 - Dioxin- och PCB-halter i fisk och andra livsmedel 2000-2011
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2012 -
2013 nr 17 - Miljöpåverkan från animalieprodukter
Publikationstyp : RapportÄmne : Miljö och matsvinnUtgivningsår : 2013 -
2013 - Låt matavfall bli smart avfall
Publikationstyp : RapportÄmne : Miljö och matsvinnUtgivningsår : 2013 -
2011 nr 03 - Vetenskapligt underlag till råd om bra mat i äldreomsorgen
Publikationstyp : RapportÄmne : Offentliga måltider, Råd och rekommendationerUtgivningsår : 2011 -
2011 nr 22 - Råd om mat för barn 0-5 år - hanteringsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationer, BarnUtgivningsår : 2012 -
2011 nr 05 - Riskprofil för material i kontakt med livsmedel
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2011 -
2011 - Antibiotikaresistens Kartläggning av ESBL-bildande E. coli och salmonella på kött på den svenska marknaden
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2011 -
2012 nr 03 - Tidstrender av tungmetaller och organiska klorerade miljöföroreningar i baslivsmedel
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2012 -
2011 nr 27 - Fat Quality 2007 Trends in fatty acid composition over the last decade
Publikationstyp : RapportÄmne : Andra språk, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2011 -
2012 nr 17 - Nordic Expert Survey on Future Foodborne and Waterborne Outbreaks
Publikationstyp : RapportÄmne : Andra språk, Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2012 -
2011 nr 17 - Kontroll av bekämpningsmedelsrester i livsmedel 2009
Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2011 -
2012 nr 05 - Mögel och mögelgifter i torkad frukt
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnenUtgivningsår : 2012 -
2012 nr 11 - Nordiskt Kontrollprojekt 2012
Publikationstyp : RapportÄmne : Märkning, AllergiUtgivningsår : 2012 -
S 2023 nr 02 - Uppdrag om insatser för hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion
Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket har fått regeringens uppdrag att föreslå nationella mål med indikatorer för arbetet med en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion samt relevanta...Publikationstyp : RapportÄmne : Matvanor, Miljö och matsvinnUtgivningsår : 2023 -
2024 - Grunder för prioritering och fördelning vid ransonering
Ransoneringslagen (1978:268) är en av de så kallade fullmaktslagarna. Den träder i kraft om det skulle bli krig i Sverige och får också tillämpas vid andra extraordinära händelser där det fi...Publikationstyp : RapportÄmne : Krisberedskap, RegeringsuppdragUtgivningsår : 2024 -
L 2022 nr 19 - Styrmedel för en hälsosam livsmedelskonsumtion
Ohälsosamma matvanor är en av de främsta orsakerna till ohälsa och för tidig död i Sverige. För att förändra matvanorna i rätt riktning behövs åtgärder som ökar förutsättningarna för en håll...Publikationstyp : RapportÄmne : Matvanor, RegeringsuppdragUtgivningsår : 2022 -
L 2022 nr 13 - Undeclared allergens in food - risk assessment guide
This risk assessment guide offers comprehensive information regarding how the Swedish Food Agency will assess the risk for allergic reactions in a population when the concentration of an und...Publikationstyp : RapportÄmne : Andra språk, AllergiUtgivningsår : 2022 -
PM 2022 - Utbildningsportalen 2017-2021
Denna rapport sammanställer och analyserar data av Livsmedelsverkets utbildningsportal för perioden 2017-2021. I rapporten redovisas resultat om hur de tillgängliga utbildningar varierade m...Publikationstyp : PMÄmne : Stöd till företag, UndersökningarUtgivningsår : 2022 -
L 2022 nr 12 - Revision av den offentliga livsmedelskontrollen i leden efter primärproduktion 2021
I Sverige utförs livsmedelskontroll av flera myndigheter. Dessa är Livsmedelsverket, länsstyrelser, kommunala kontrollmyndigheter och Försvarsinspektören för hälsa och miljö (FIHM). Alla myn...Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2022 -
L 2022 nr 05 - Riskvärdering av bly i dricksvatten
Syftet med denna riskvärderingen är att ge en bild av vilka risker det finns med att dricka vatten med olika halter av bly. Denna värdering har betydelse för hur Livsmedelsverket ska agera ...Publikationstyp : RapportÄmne : Dricksvatten, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2022 -
L 2022 nr 07 - Bedömning av analysresultat vid fynd av shigatoxin-producerande E. coli (stec) i livsmedel
Denna rapport utgör ett vetenskapligt underlag för att ta ställning till om Livsmedelsverkets riktlinjer för bedömning av analysresultat vid fynd av stec i livsmedel behöver uppdateras med a...Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2022 -
S 2023 nr 06 - Kontrollen i livsmedelskedjan
Sveriges rapport till EU-kommissionen om kontrollen i livsmedelskedjan har sedan 2021 ett nytt format. Det beror på att förordning (EU) nr 2019/723 med en standardiserad förlaga för rapporte...Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Om LivsmedelsverketUtgivningsår : 2023 -
L 2023 nr 12 - Utvärdering av Livsmedelsverkets råd om pyttesmå smakprov till spädbarn
De flesta föräldrar känner till och använder Livsmedelsverkets råd om pyttesmå smakprov till spädbarn. Det visar en utvärdering som Livsmedelsverket har gjort. Livsmedelsverket har sedan 201...Publikationstyp : RapportÄmne : Barn, Råd och rekommendationerUtgivningsår : 1 -
L 2023 nr 01 - Mikrobiologisk förskämning av livsmedel – svinn och säkerhet
Denna riskprofil har tagits fram för att sammanställa vad som kännetecknar olika slags mikrobiell förskämning och vilka typer av förskämning som är karakteristiska för olika livsmedelsgruppe...Publikationstyp : RapportÄmne : Miljö och matsvinnUtgivningsår : 2023 -
2014 nr 12 - Riskkarakterisering av exponering för nitrosodimetylamin (NMDA) från kloramin använd vid dricksvattenberedning
Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, DricksvattenUtgivningsår : 2014 -
2014 nr 08 - Riksmaten - vuxna 2010-11 Livsmedels- och näringsintag bland vuxna i Sverige - metodrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : MatvanorUtgivningsår : 2014 -
2014 - Kompetensprovning Mikrobiologi– Dricksvatten September 2014
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, DricksvattenUtgivningsår : 2014 -
L 2021 nr 15 - Kontroll av dioxiner och PCB i livsmedel 2014-2020
Livsmedelsverket genomför årligen ett provtagningsprogram för övervakning av att gränsvärdena för dioxiner och PCB i livsmedel inte överskrids. I programmet övervakas även halterna av dessa...Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2021 -
L 2021 nr 09 - Alkoholkonsumtion under graviditet. Risker vid låg konsumtion, Riskvärderingsrapport
Rekommendationen för gravida i Sverige, och i många andra länder, är att avstå alkohol under graviditeten så snart misstanke om graviditet finns. Den här riskvärderingen utgör underlag för r...Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationer, Gravid/ammandeUtgivningsår : 2021 -
PM 2021 - Upphörande av besiktningsmoment i massetermuskel
Den 1 mars år 2020 togs besiktningsmomentet i massetermuskel på nötkreatur bort från köttkontrollen. Slutsatsen i riskhanteringen var att anskärning av tuggmuskelatur var ett mycket tungt oc...Publikationstyp : PMÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2021 -
L 2021 nr 22 - Matsvinn i kommunala förskolor, skolor och äldreboenden
Detta är Livsmedelsverkets andra nationella kartläggning av matsvinn från luncherna vid kommunala måltidsverksamheter. Resultaten kommer att bidra till rapporteringen för det nationella etap...Publikationstyp : RapportÄmne : Miljö och matsvinn, Offentliga måltiderUtgivningsår : 2021 -
L 2021 nr 23 - Rapporterade misstänkta matförgiftningar 2020
Denna rapport sammanställer och analyserar rapporter om matförgiftningar i Sverige under 2020. I rapporten beskrivs hur många blir sjuka av maten, vilka de vanligaste smittämnena och livsme...Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2021 -
S 2021 nr 03 - Kontrollen i livsmedelskedjan
Sveriges rapport till EU-kommissionen om kontrollen i livsmedelskedjan har från och med i år ett nytt format. Det beror på att förordning (EU) nr 2019/723 med en standardiserad förlaga för r...Publikationstyp : RapportÄmne : LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2021 -
S 2021 nr 02 - Antibiotikaresistens hos campylobacter
Rapporten redovisar resultatet av ett kunskapsuppbyggande projekt om antibiotikaresistens hos campylobacter som hittats på kycklingkött i butik och hos patienter i Sverige. Projektet har ge...Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2021 -
L 2021 nr 18 - Kontroll av bekämpningsmedelsrester i livsmedel 2019
Livsmedelsverket kontrollerar årligen om vegetabiliska och animaliska livsmedel innehåller rester av bekämpningsmedel – för att maten ska vara säker. Vi analyserar stickprov av främst veget...Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2021 -
2018 nr 01 - Uppdaterade underlag om råd om salt till spädbarn
I Livsmedelsverkets råd om mat för spädbarn och småbarn, som reviderades 2011, ingår råd om salt. Under 2017 har en översyn av rådet om salt till spädbarn gjorts, vilket redovisas i denna ra...Publikationstyp : RapportÄmne : Råd och rekommendationer, BarnUtgivningsår : 2018 -
2018 - Sveriges kontroll i livsmedelskedjan 2017
Detta är Rapporten om Sveriges kontroll i livsmedelskedjan 2017. Rapporten omfattar de kontrollområden som ingår i Sveriges fleråriga kontrollplan för livsmedelskedjan, (benämns ofta endast ...Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Om LivsmedelsverketUtgivningsår : 2018 -
2018 nr 03 - Djurslagsverifiering av köttvaror från vilt
Livsmedelsverket genomförde under hösten 2017 ett projekt i syfte att verifiera att angiven märkning på produkter med viltkött var rätt med avseende på djurslag (art). Produkterna omfattade...Publikationstyp : RapportÄmne : Livsmedelskontroll, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2018 -
2018 nr 06 - Restsubstanser kontrollen 2016
Under 2016 undersökte Livsmedelsverket inom kontrollprogrammet för restsubstanser 5 121 prover från levande djur och animaliska livsmedel. Syftet med programmet är att övervaka att animalis...Publikationstyp : RapportÄmne : Oönskade ämnen, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2018 -
2010 nr 06 - Vad gör de som drabbas av magsjuka och matförgiftningar? - Resultat från en nationell intervjuundersökning
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2010 -
2010 nr 05 - Riksprojekt 2009 - Salmonella, Campylobacter och E.coli i färska kryddor och bladgrönsaker från Sydostasien
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2010 -
2018 - Rapporterade misstänkta matförgiftningar 2016
Obs! Ny uppdaterad version 2019Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygienUtgivningsår : 2018 -
2017 nr 37 - Mat och måltider i äldreomsorgen
Vetenskapliga underlag om måltidsmiljö och verksamhetsstruktur, fysiologiska och sensoriska aspekter av åldrandet samt särskilda näringsbehov hos sköra äldrePublikationstyp : RapportÄmne : Offentliga måltiderUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 20 del 2 - Mikrobiologiska och kemiska risker med musslor och ostron, Riskvärderingsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 31 - Listeria monocytogenes i kallrökt eller gravad fisk och skivade charkprodukter
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, LivsmedelskontrollUtgivningsår : 2017 -
2017 nr 08 del 2 - Inläggning, gravning, syrning och konservering, Riskvärderingsrapport
Publikationstyp : RapportÄmne : Smittskydd och hygien, Oönskade ämnenUtgivningsår : 2017