S 2019 nr 02 - Bevattningsvatten

Denna rapport är ett kunskapsunderlag som tagits fram inom ramen för projektet "Kontaminering av ätfärdiga vegetabilier med förorenat bevattningsvatten – riskbaserade riktlinjer och konsensus i övervakningen".

Livsmedel från växtriket kan i vissa fall sprida mikrobiologisk smitta. Bär, bladgrönt och groddar medför en särskild risk. Det beror på att de ofta äts råa eller efter minimal tillredning. Vi värmer dem inte innan vi äter dem.
Om livsmedlen är kontaminerade är det med stor sannolikhet orsakat av bevattningen. Vattnet kan ha varit påverkat av avföring. Det kan också bero på spillning från vilda djur. Även naturgödsel kan förorena produkterna vid stänk från jord.

Syftet med detta projekt var att se över kvaliteten på vatten för bevattning i Sverige. Vi ville koppla det till mikrobiologiska risker och utifrån det ta fram underlag till nationella råd och riktlinjer. Målet är ”en säkrare produktion av ätfärdiga bär och grönsaker som bättre förebygger sjukdomsutbrott”.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket, FOI, Folkhälsomyndigheten, RISE, SVA och SLU
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Dricksvatten
Utgivningsår
2019
Antal sidor
62