L 2019 nr 04 – Kartläggning av bakterier på lammkött från butik

Matförgiftningar orsakade av bakterier fortsätter att vara ett stort problem i Sverige. Den svenska samhällskostnaden för matförgiftningar orsakade av de fem viktigaste matförgiftningsbakterierna har beräknats till en miljard kronor per år.

Denna rapport ger en grov översikts- och ögonblicksbild över förekomsten av de viktigaste zoonotiska bakterierna i lammkött. Dessa data förbättrar möjligheterna till värdering av lammköttets betydelse som smittkälla för de viktigaste zoonoserna i Sverige. Den gjorda undersökningen av resistens mot den viktiga antibiotikagruppen nyare cefalosporiner bidrar till minskad osäkerhet om livsmedels betydelse för antibiotikaresistensproblematik hos människor. Rapporten vänder sig också till lammköttsbranschen som genom studien får bättre underlag i arbetet med att producera säker mat.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Livsmedelskontroll
Utgivningsår
2019
Antal sidor
38