2019 - Sveriges kontroll i Livsmedelskedjan 2018

Den sammantagna bedömningen är att Sverige i ett internationellt perspektiv genomför en riskbaserad kontroll, upptäcker väsentliga avvikelser, vidtar åtgärder samt följer upp avvikelser inom kontrollen i hela livsmedelskedjan.

Det gäller både kontroll av att maten är säker och av att informationen är korrekt. Antalet utbrott är stabilt och livsmedelssäkerheten är därmed på samma nivå som tidigare år. Samtidigt finns det förbättringsmöjligheter.
Trenden är att antalet kontroller, antalet objekt och andelen kontrollerade objekt i stort sett är stabila över tid. De flesta myndigheter uppfyller i allt väsentligt kraven på kontroll samt har en riskbaserad kontrollplan som följs upp kontinuerligt. Inom de flesta områden kontrolleras företag och anläggningar regelbundet och kontroll utförs i högre utsträckning hos företag och vid anläggningar med högre risk.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket, Jordbruksverket, SWEDAC, Länsstyrelserna, Tullverket, Sveriges Kommuner och Landsting och Försvarsinspektören
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Livsmedelskontroll - Om Livsmedelsverket
Utgivningsår
2019
Antal sidor
55