2018 nr 15 - Tillväxt av Bacillus cereus och Clostridium perfringens under avsvalning

Den upphettning som normalt sker vid preparering av livsmedel är ofta inte tillräckligt hög för att inaktivera sporer av Clostridium perfringens och Bacillus cereus. Om inte livsmedlet kyls ned till temperaturer som motverkar tillväxt kan därför sporerna övergå till vegetativa bakterier och snabbt växa till sjukdomsframkallande nivåer.

Syftet med den här rapporten är att ta fram ett vetenskapligt underlag om tillväxt av de sporbildande bakterierna Bacillus cereus och Clostridium perfringens i livsmedel under avsvalning från 60 alternativt 55 °C ned till 8 °C. Detta vetenskapliga underlag bygger på data från litteraturen, data från prognosmodeller samt egna modelleringar.

Publikation

Läs publikation

Detaljerad information

Författare
Livsmedelsverket
Publikationstyp
Rapport
Ämne
Oönskade ämnen - Smittskydd och hygien
Utgivningsår
2018
Antal sidor
20